Vieraskynä, Katri Kupari
Työelämä muuttuu, ja yritykset panostavat voimakkaasti uusiin teknologioihin tehostaakseen toimintaansa ja lisätäkseen tuottavuutta. Silti yksi merkittävä osa työvoimasta, 55+ -vuotiaat työntekijät, jää usein tämän digitaalisen murroksen ulkopuolelle.
Global Workforce of the Future 2024 -työelämätutkimuksemme mukaan yli puolet (52 %) yli 55-vuotiaista työntekijöistä ei käytä tekoälyä työssään. Syynä on tutkimuksen mukaan joko se, ettei heille ole tarjottu riittävää koulutusta tai he eivät näe tekoälyä tarpeellisena osana omaa työtään.
Onkin tärkeää, että yritysjohto ja henkilöstöhallinto ymmärtävät tämän ikäryhmän valtavan hyödyntämättömän potentiaalin. Iäkkäämmät työntekijät tuovat mukanaan vuosikymmenten kokemuksen, vahvan työmoraalin ja usein keskittyneen asenteen työhön, kun ruuhkavuodet ovat takanapäin. Jos heidät otetaan mukaan digitaalisiin kehityshankkeisiin, yritykset voivat saavuttaa sekä tuottavuuden kasvua että paremman työntekijöiden sitoutumisen. Kuten Reetta Rajala tiivistää Kauppalehden haastattelussa, ikä mahdollistaa kokemuksen – Rajala korostaa, että yli 55-vuotiailla on motivaatiota ja he ovat tehokkaita työntekijöitä, jotka ovat elämässään sopivassa vaiheessa itsensä kehittämiseen.
Yli 55-vuotiaat haluavat ottaa uusia työkaluja käyttöön
Yksi yleinen harhaluulo on, että iäkkäämmillä työntekijöillä olisi nuorempia heikommat valmiudet omaksua uusia teknologioita. Todellisuudessa monet 55+ -vuotiaat ovat erittäin halukkaita kehittämään osaamistaan ja ottamaan uudet työkalut käyttöön – työelämätutkimuksemme osoittaa, että suurella osalla (65 %) yli 55-vuotiaista työntekijöistä on intoa panostaa enemmän osaamisensa kehittämiseen tulevaisuudessa. Lisäksi yli 55-vuotiaat eivät koe työelämän muutoksia ja digitaalista kehitystä kielteisenä ilmiönä, vaan tutkimuksemme mukaan jopa 76 % yli 55-vuotiaista työntekijöistä joustaa ja mukautuu mielellään työelämä tekoälyn lisääntyvään käyttöön. He vain tarvitsevat työkalujen hyödyntämiseen tukea ja konkreettista koulutusta.
Yritysten tulisi selkeästi osoittaa, kuinka tekoäly voi helpottaa työntekijöiden päivittäisiä tehtäviä ja tuoda lisäarvoa heidän työhönsä. Kun työntekijät ymmärtävät, kuinka tekoäly voi hyödyttää heitä konkreettisesti, he ovat todennäköisemmin valmiita ottamaan sen osaksi työskentelyään. Työelämätutkimuksemme mukaan tekoälyä hyödyntämällä työntekijä voi säästää keskimäärin tunnin päivässä, mikä vapauttaa aikaa esimerkiksi luovalle työlle, strategiselle ajattelulle tai paremman työ- ja yksityiselämän tasapainon saavuttamiseen.
Miten 55+ -työntekijöiden osaamisen kehittäminen vaikuttaa yhteiskuntaan?
Tällä teemalla on myös merkittävä yhteiskunnallinen ulottuvuus. Eläkeiän nousun myötä yhä useampi 55+ ikäinen työntekijä jatkaa työelämässä, ja samalla meiltä puuttuu osaamista monilla aloilla. Jos tämän ikäryhmän potentiaalia ei hyödynnetä täysimääräisesti, menetämme arvokasta osaamista ja työpanosta, joka voisi vahvistaa koko työelämän tuottavuutta ja tehokkuutta. Tekoälyn käyttöönotto ja osaamisen kehittäminen voisivat auttaa tuomaan tehokkuutta myös tälle ryhmälle.
Myös Työterveyslaitos muistuttaa, että yli 55-vuotiailla on arvokasta, kokemukseen perustuvaa asiantuntemusta ja kykyä ratkaista ongelmia sekä hiljaista tietoa. Arvokkaan osaamisen ja hiljaisen tiedon jakaminen työyhteisöissä voidaan varmistaa esimerkiksi siten, että kokeneet työntekijät pääsevät tukemaan uraansa aloittavia kollegoita mentoroinnin kautta – ja kehittämään osaamistaan.
Me Adeccolla voimme auttaa asiakkaitamme hyödyntämään tätä potentiaalia kartoittamalla yli 50-vuotiaiden työntekijöiden osaamista ja auttamalla yrityksiä suunnittelemaan koulutusta, joka kohdistuu juuri tähän ikäryhmään. Näin voimme tukea yrityksiä rakentamaan osaavia ja monimuotoisia tiimejä, joissa myös iäkkäämpien työntekijöiden kokemus ja asiantuntemus pääsevät oikeuksiinsa.
Katri Kupari työskentelee Adeccolla aluejohtajana. Hän kuvailee itseään näin: "Olen intohimoinen sosiaalisen vastuun edistäjä työelämässä ja sitoudun hyödyntämään kaikkien työntekijöiden potentiaalia. Minulla on pitkä kokemus henkilöstöpalvelualalta ja asiakkuudenhoidosta. Haluan auttaa yrityksiä menestymään ja pyrin luomaan osallistavia ja tukevia työympäristöjä omalta osaltani. Adeccon missio: Tavoitteena on turvata töitä ihmisille kaikissa elämän vaiheissa ja tukea yritysten menestystä kestävillä henkilöstöratkaisuilla."
Lue lisää:
Adeccon artikkeli: Suomi muita Pohjoismaita jäljessä tekoälyn käyttöönotossa
Adeccon artikkeli: Tekoäly säästää työntekijöiltä keskimäärin tunnin päivässä
”Kuvittelin, että viisvitonen olisi eläkejärjestelmässä kallis” – KL haastoi ikätasa-arvon äänitorven Reetta Rajalan viiteen väittämään
Työterveyslaitos: Vanhemmat työntekijät työyhteisössä
Olemme kirjoittaneet yli 55-vuotiaiden työnhausta - tutustu blogiartikkeliimme.