Huijausyrityksiä Adeccon nimissä! Olemme saaneet tietoomme, että Adecco Finlandin rekrytoijina esiintyvät henkilöt ovat lähestyneet ihmisiä viesteillä WhatsApissa, Facebookissa ja Messengerissä. Näillä henkilöillä ei ole mitään yhteyttä Adeccoon. Jos epäilet saamasi viestin oikeellisuutta, voit tarkistaa Adecco Finlandin yhteystiedot kotisivuiltamme. Kaikki avoimet työpaikkamme löytyvät täältä!

Announcement bar for clients

Vihreä siirtymä osana työelämää

Vihreä siirtymä on yksi puhutuimmista ilmiöistä juuri nyt. Työmarkkinoilla vihreä siirtymä on mahdollisuus sekä työnantajayritysten että työntekijöiden näkökulmista – miltä työtulevaisuus näyttää vihreän siirtymän myötä? Tässä blogitekstissä tarkastelemme vihreää siirtymää ja sen vaikutuksia työelämään.

Mitä vihreä siirtymä tarkoittaa?

Vihreä siirtymä tarkoittaa talouden ja yhteiskunnan rakennemuutosta kohti ekologisesti kestävämpiä, hiilineutraaleja ratkaisuja ilman luonnonvarojen ylikulutusta ja fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Vähähiiliset, kiertotaloutta ja luonnon monimuotoisuutta tukevat ratkaisut ovat vihreän siirtymän ytimessä. Ympäristöministeriö toteaa, että vihreä siirtymä voi tarkoittaa esimerkiksi puhtaaseen energiantuotantoon, vetyteknologiaan ja kestäviin kiertotalousratkaisuihin tehtäviä investointeja sekä uusien, ekologisesti kestävien toimintamallien ja palvelujen omaksumista.

Vihreä siirtymä työelämässä

Ilmastonmuutos ei ole enää pysäytettävissä, mutta sitä voidaan hillitä ja siihen voidaan myös sopeutua erilaisin toimenpitein. Työterveyslaitoksen tutkimus vihreän siirtymän ja ilmastonmuutoksen aiheuttamista muutoksista työelämässä, Ilmastonmuutos ja työ -kyselytutkimus, osoittaa, että kestävyystoimenpiteitä tehdään erityisesti sellaisilla toimialoilla, jotka kuluttavat runsaasti luonnonvaroja ja fossiilista energiaa. Esimerkiksi teollisuusaloilla uudet energialähteet ja energiatehokkuus ja kuljetusalalla sähkökäyttöisten ajoneuvojen ja biopohjaisten polttoaineiden käyttö tulevat olemaan olennaisessa roolissa.

Mikään toimiala ei kuitenkaan voi ummistaa silmiään vaatimuksilta kestävämpiin toimintoihin ja ratkaisuihin – tarvitsemme uudenlaisia, kestävämpiä tuotteita, palveluja ja ratkaisuja. Teknologian ja tekoälyn tuomien mahdollisuuksien hyödyntäminen ja kokonaisvaltainen elinkaariajattelu yrityksen palveluissa, prosesseissa ja tuotevalikoimassa ovat esimerkkejä kestävistä ratkaisuista. Hybridityö vähentää olennaisesti turhaa työmatkaliikennettä, ja lisäksi yrityksen toimintaan voi sopia ilmastoystävällisempien työtilaratkaisujen, kuten yhteiskäyttötilojen, hyödyntäminen. Matalan kynnyksen toimenpiteitä ovat muun muassa paperittomuus toimistolla, monipuolisten kierrätysmahdollisuuksien järjestäminen tai paikallisen palveluntuottajan valinta yhteistyökumppaniksi.

Vihreä siirtymä nostaa osaamisen keskiöön

Valtioneuvoston Selvitys- ja tutkimustoiminnan laatimassa julkaisussa Vihreän siirtymän osaamis- ja koulutustarpeet (VISIOS) todetaan, että vihreä siirtymä ei ole lyhytkestoinen prosessi, vaan se tulee kestämään useita vuosikymmeniä. Näin ollen kaikkia vihreän siirtymän ilmiöitä tai osaamistarpeita ei kukaan vielä osaa ennustaa.

On jo havaittavissa, että vihreän siirtymän myötä monella toimialalla tulee poistumaan työpaikkoja – jo nyt rutiininomaisia työtehtäviä on kadonnut digitaalisten työkalujen käyttöönoton myötä, ja toisaalta esimerkiksi monessa teollisuuden työpaikassa automatisaatio on poistanut manuaalisia työvaiheita. Vaikka työpaikkoja tulee katoamaan, työntekijöiden tietoja ja taitoja voi hyödyntää tulevaisuuden työtehtävissä jatkuvan osaamisen kehittämisen kautta; lisä-, muunto- ja täydennyskoulutuksilla sekä oppisopimuksen kautta voidaan varmistaa yrityksen riittävä osaaminen tulevaisuudessakin. Onko työntekijöilläsi mahdollisuus lisäkouluttautumiseen ja osaamisen päivittämiseen?

Strategisen henkilöstösuunnittelun merkitys

Vihreä siirtymä mahdollistaa erilaisten työskentelytapojen ja teknologioiden hyödyntämisen eri toimialojen työpaikoilla, mutta samalla työntekijöiltä vaaditaan joustavuutta, valmiuksia ja uteliaisuutta uusien työkalujen ja työtapojen omaksumiseen. Strateginen henkilöstösuunnittelu on avainsana. Jatkuva oppiminen ja työnantajayrityksen mahdollistama osaamisen kehittäminen ovat keskeisessä asemassa, kun puhutaan vihreästä siirtymästä.

Tarvitseeko yrityksesi tukea henkilöstön osaamisen kehittämisessä? Ota lähimpään Adeccon yhteyttä, jotta voimme auttaa yritystäsi!

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä