Miksi verkostoituminen on tärkeää? Jokaista työpaikkaa ei ilmoiteta julkisella työpaikkailmoituksella, vaan uuteen työpaikkaan voivat johdattaa yllättävätkin polut. Suorahakija voi ottaa yhteyttä LinkedInin kautta, tuttava voi vinkata kivasta pestistä, ja sanomalehdessä julkaistun työpaikkailmoituksen sijaan voit kuulla potentiaalisesta työnantajasta harrastusporukan kautta. Työmarkkinoilla puhutaankin paljon piilotyöpaikoista eli sellaisista tehtävistä, joista työnantajayritys ei tee avointa, työpaikkailmoitteluun pohjautuvaa hakua. Piilotyöpaikkojen tavoittelemisessa verkostojen merkitys korostuu. Lue tästä blogitekstistä, mitä verkostoituminen työnhaussa oikeastaan tarkoittaa ja poimi vinkit työnhakusi tueksi!
Mitä verkostot oikein ovat?
Sana verkostoituminen toistuu vuodesta toiseen niin työnhakuoppaissa kuin rekrytoijien vinkkilistoilla. Verkostoituminen voi tuntua monesta työnhakijasta ylitsepääsemättömän työläältä savotalta, mutta sinun ei tarvitse rakentaa verkostoja aivan tyhjästä: sinulla on todennäköisesti ympärilläsi jo monenlaisia verkostoja.
Verkostot muodostuvat sekä uusista tuttavuuksista että vuosien varrella rakentamistasi suhteista. Verkostoja ovat muun muassa opiskelujen, työn, kurssien, harrastustoiminnan tai vapaaehtoistyön myötä syntyneet tuttavuudet. Oletko esimerkiksi musiikkikerhon, italian kielikurssin tai jalkapalloporukan kautta tutustunut henkilöön, jolla on työ, josta olet aina unelmoinut tai onko opiskelutoverisi kirjoilla kiinnostavassa yrityksessä, jossa näkisit itsesikin työskentelevän? Onko nykyisellä työpaikallasi toisessa tiimissä kollega, joka voisi tukea urakehitystäsi tai etsiikö aiempi työkaverisi uutta tiiminjäsentä?
Pohdi siis, millaisia verkostoja sinulla jo on entuudestaan ja miten voisit hyödyntää niitä työnhaussa.
Millaisissa tilanteissa voin verkostoitua?
Kun alat seuloa eri työpaikkavaihtoehtoja, pohdi aivan aluksi, millaista työtä haluat tehdä mieluiten. Oletko erityisen kiinnostunut tietystä toimialasta tai tietyntyyppisistä rooleista? Verkostoitumista helpottaaksesi tee lista yrityksistä, joissa haluaisit työskennellä ja makustele myös, miksi jokin tietty yritys kiinnostaa sinua. Kartoita myös, millaisia vastaavantyyppisiä yrityksiä toimii asuinalueellasi ja selvitä, tunnetko jo yrityksessä työskenteleviä henkilöitä ja voisivatko he kertoa enemmän yrityksen työmahdollisuuksista.
Työnhaussa tukeva verkostoituminen voi tapahtua yllättävissäkin tilanteissa – sekä ammatillisissa että harrastustoimintaan liittyvissä tilanteissa. Verkostoitumismahdollisuuksia on useita:
1. Työhaastattelu on tärkeä osa verkostoitumista
Kun pääset työhaastatteluun, jätä itsestäsi ammattitaitoinen ja asiallinen vaikutelma haastattelijalle. Työhaastattelu voi olla väylä muihin mahdollisuuksiin, joten suhtaudu haastatteluun potentiaalisena verkostoitumistilanteena. Vaikket tulisi valituksi haastattelun aiheena olevaan työpaikkaan, haastattelijalla on todennäköisesti käynnissä sinua kiinnostavia hakuja tai tarjolla lähitulevaisuudessa työtehtäviä, joista voi löytyä sinulle uusi unelmatyö – ole siis vakuuttava ja suhtaudu uteliaasti haastattelusta seuraaviin urapolkuihin! Lue Adeccon vinkit, kuinka onnistut työhaastattelussa.
2. Sosiaalisen median hyödyt
LinkedIn on erinomainen työkalu verkostoitumisessa. Kerro LinkedIn-verkostossa oleville, että olet työnhaussa ja osallistu mielenkiintoisiin keskusteluihin. Voit myös lisätä rohkeasti LinkedIn-profiiliisi CV:si tai kirjoittaa julkaisussa itsestäsi ja uratoiveistasi. Olisiko lyhyt video, jossa kerrot osaamisestasi, sinulle luonteva tapa kertoa työnhausta?
LinkedInissä tehdään paljon suorahakua. Varmista profiilisi näkyvyys ja tarkista, että profiilisi on ajan tasalla ja kaikki olennainen työkokemuksesi on löydettävissä. Listaa avainsanat ja -taidot, jotka nostavat sinut esiin muiden työnhakijoiden joukosta. Lisää profiiliisi merkintä siitä, että olet kiinnostunut uusista uramahdollisuuksista (ruksaa profiilissasi kohta ”Open to new vacancies”), jotta suorahakua tekevät voivat löytää profiilisi.
Tutkaile uramahdollisuuksia myös muista somekanavista. Facebookissa on alueellisia ryhmiä, joissa ilmoitetaan avoinna olevista työpaikoista, Twitteristä voit löytää keskusteluja, joissa voit tuoda oman asiantuntijuutesi esiin, ja Instagramissa on myös mielenkiintoista pohdintaa työmarkkinoista ja kiinnostavia yritystilejä. Somekanavien avulla voit selvittää, täsmäävätkö potentiaalisen työnantajayrityksen arvot sinun arvomaailmasi kanssa!
Jos haluat hyödyntää somekanavia nimenomaan työnhaussa, muista pitää profiilisi asiallisena ja mieti, millaisen mielikuvan haluat antaa itsestäsi potentiaalisille työnantajille.
3. Hyödynnä tapahtumat ja koulutukset
Erilaiset rekrytointitapahtumat, oppilaitosten järjestämät tapahtumat, koulutukset, kurssit ja seminaarit ovat konkreettinen keino verkostoitumiseen ja itsensä esittelemiseen kasvotusten. Samalla voit tutustua eri yrityksiin ja uramahdollisuuksiin – ja vakuuttaa osaamisellasi ja persoonallasi. Me Adeccolla osallistumme säännöllisesti erilaisiin rekrytointitapahtumiin eri kaupungeissa, joten voit tulla juttelemaan työmahdollisuuksista kanssamme matalalla kynnyksellä.
Jos messuille osallistuminen ei tunnu aivan omalta jutulta, kannattaa tutkia, millaisia verkkoluentoja tai webinaareja on tarjolla. Keskustele aiheesta asiallisesti luennoitsijan tai muiden osallistujien kanssa ja vakuuta osaamisellasi, jotta jäät muiden mieleen. Verkostoituminen tapahtuu aivan yhtä hyvin myös etäyhteyksien kautta!
4. Jo olemassa olevat verkostot tukena työnhaussa
Aiemmat työpaikkasi, lähipiirisi ja ystäväsi muodostavat verkostoja, joilta voit saada arvokasta, konkreettista tukea työnhaussa. Unelmiesi työnantajayrityksessä saattaa jo työskennellä tuttaviasi, joilta kuulet avoimista työpaikoista. Lisäksi voit pyytää apua verkostoiltasi työnhaun eri vaiheisiin – esimerkiksi kaverisi tai perheenjäsenesi voivat auttaa sinua CV:n oikolukemisessa ja haastatteluihin valmistautumisessa.
Jos sinun on vaikea tunnistaa omia vahvuuksiasi tai heikkouksiasi, kysy rohkeasti aiemmilta työkavereiltasi tai esihenkilöiltäsi, millainen olet ollut työntekijänä. Harrastuskaveriltasi voit puolestaan kysyä, millainen olet persoonaltasi. Voit siis saada arvokasta tietoa omasta osaamisestasi verkostoiltasi, mutta tämän lisäksi muista pyytää suosittelijat!
Verkostoituminen vaatii vastavuoroisuutta
Muista vastavuoroisuus. Jos toivot, että saat apua urallasi eteenpäin, ole yhtä lailla valmis auttamaan toisia. Työnhakua tukeva verkostoituminen ei tarkoita vain LinkedIn-kontaktien määrää, vaan pohjana verkostoitumiselle on tarkoituksenmukaisuus ja vuorovaikutus; verkostosi henkilöt ovat tuttujasi, oikeita ihmisiä, eivätkä vain nimiä sosiaalisen median profiilissa tai käyntikortissa. Älä laiminlyö verkostoosi kuuluvia henkilöitä, vaan pidä säännöllisesti yhteyttä rakentamiisi verkostoihin. Muista kuitenkin arvostaa toisten aikaa, äläkä jatkuvasti pyydä apua verkostoiltasi.
Anna hyvän kiertää – sen sijaan, että jäisit passiivisena odottamaan muiden sinulle tarjoamia työmahdollisuuksia, toimi pyydettäessä suosittelijana ja vinkkaa ammattitaitoiset tuttavasi eteenpäin työntekijöitä etsiville tahoille. Kun autat toisia, tulet myös itse autetuksi!
Verkostoja löytyy siis sekä ammatillisista että vapaa-ajan ympäristöistä. Listaa kiinnostavat yritykset ja tahot, kartoita jo olemassa olevat verkostosi ja pohdi, mihin suuntaan haluat mennä urallasi – siinä on verkostoituminen pähkinänkuoressa. Suhtaudu verkostoitumiseen työnhakuasi tehostavana elementtinä, älä peikkona. Kerro avoimesti, että olet työnhaussa – aivan jokainen tapaamasi ihminen voi olla väylä uuteen työpaikkaan.
Adeccon kautta uusi työpaikka voi löytyä nopealla aikataululla, joten käythän tutustumassa Adeccon avoimiin työpaikkoihin ja muista ladata Adeccon työnhakuopas!