Huijausyrityksiä Adeccon nimissä! Olemme saaneet tietoomme, että Adecco Finlandin rekrytoijina esiintyvät henkilöt ovat lähestyneet ihmisiä viesteillä Whatsapissa, Facebookissa, Messengerissä ja sähköpostilla. Näillä henkilöillä ei ole mitään yhteyttä Adeccoon. Jos epäilet saamasi viestin oikeellisuutta, voit tarkistaa Adecco Finlandin yhteystiedot kotisivuiltamme. Kaikki avoimet työpaikkamme löytyvät täältä sekä täältä!

Announcement bar for clients

Työnhaun ABC – mitä ottaa huomioon, kun hakee töitä?

Mitä vaiheita työnhakuun sisältyy? Mitä dokumentteja tuleekaan lähettää ja milloin? Mitä ottaa huomioon, kun hakee töitä? Työnhaku voi tuntua haastavalta, etenkin jos olet vielä urasi alussa tai edellisestä työpaikan hausta on ehtinyt vierähtää jo tovi. Jos sinusta tuntuu, ettet pääse työnhaussa oikein eteenpäin, Adeccon työnhaun ABC antaa sinulle selkeät ja konkreettiset vastaukset kaikkiin kysymyksiin, joita sinulla työnhakuun liittyen on! Poimi siis työnhaun parhaat vinkit, jotta uuden työn etsiminen tuntuu helpommalta.

👉 Lataa Adeccon työnhakuopas!

📌 Miten oikein aloitan työnhaun?

Kun uusi työpaikka alkaa tuntua ajankohtaiselta, aivan ensimmäiseksi pohdi, mitä taitoja, osaamista ja ominaisuuksia haluat painottaa työnhaussa. Ennen kaikkea mieti, millaiset vahvuutesi ovat. Millaista osaamista sinulla on jo valmiina uuteen työhön? Millaisissa tehtävissä loistat ja olet parhaimmillasi, entäpä mitä haluaisit vielä oppia lisää? Millaisista työtehtävistä olet erityisesti pitänyt aiemmissa työpaikoissasi? Mihin suuntaan haluat viedä uraasi tulevaisuudessa – kaipaatko lisähaasteita omalla alallasi vai haluatko kokeilla aivan uutta toimialaa?

Lue lisää: Näin tuot vahvuutesi ja osaamisesi esiin työnhaussa

🔎 Mistä työpaikat löytyvät?

Esimerkiksi sosiaalisen median hyödyntäminen työnhaun työkaluna on yleistynyt, ja voitkin bongata kiinnostavan työpaikkamainoksen sosiaalisen median kanavia selaillessasi. Kaikki yritykset eivät suinkaan julkaise työpaikkailmoituksiaan suuremmissa työnhakuportaaleissa, vaan lisäävät tiedot avoimesta työmahdollisuudesta somekanaviinsa. Lisäksi suorahaku on yleistynyt vahvasti, ja voitkin saada yhteydenoton kiinnostavasta työtehtävästä LinkedIn-profiilisi löytäneeltä suorahakijalta. Työnhaussa on hyvä myös hyödyntää omia verkostoja. Löytyisikö uusi työpaikka ammatti-, tuttava- tai harrastusverkostostasi?

Tutustu seuraaviin blogiteksteihimme:

🔹 Mitä jos työpaikkaa ei löydy?

🔹 Vinkit hyvän LinkedIn-profiilin laatimiseeni

🔹 Verkostoituminen työnhaussa

🔹 Huijarisyndrooma

📑 Mitä työnhakudokumentteja tarvitaan?

Hyvin usein työpaikkailmoituksen lopussa pyydetään hakijaa toimittamaan CV ja hakemuskirje avoimeen tehtävään. Mutta mitä CV ja hakemuskirje oikeastaan tarkoittavat? CV (curriculum vitae) eli ansioluettelo on tiivistelmä koulutuksestasi, taidoistasi sekä työkokemuksestasi, ja sen tarkoitus on antaa mahdollisimman hyvä kuvaus osaamisestasi ytimekkäässä muodossa. Hyvä hakemuskirje vastaa suoraan työpaikkailmoitukseen ja tuo selkeästi esiin, miksi juuri sinä olet paras mahdollinen valinta tehtävään! Anna siis motivaatiosi ja intosi näkyä, kun kirjoitat hakemustasi.

Tutustu Adeccon CV- ja hakemuskirjevinkkeihin:

🔹 CV DOs and DON'Ts

🔹 Lataa ilmainen CV-malli

🔹 Näin laadit hyvän CV:n

🔹 Taitopohjainen CV

🔹 Hyvä työhakemus

✍ Mitä jos minun pitää täyttää hakemuslomake yrityksen sivuilla?

Työnhaku voi tuntua helposti kokoaikatyöltä, sillä eri yrityksissä voi olla hyvinkin erilaisia käytäntöjä sen suhteen, miten työnhakudokumentit tulee toimittaa. CV:n ja hakemuskirjeen lähettämisen lisäksi sinua saatetaan pyytää täyttämään erillinen hakemuslomake sähköisesti yrityksen omaan järjestelmään. Eri työnhakudokumenttien kirjoittaminen ja erillisen hakemuslomakkeen täyttäminen saattaa tuntua välillä mahdottomalta yhdistelmältä ja turhalta toistolta. Mitä huolellisemmin täytät hakemuslomakkeen, sitä varmemmin erottaudut hyvällä tavalla kymmenistä tai jopa sadoista työnhakijoista, jotka ovat yhtä lailla kiinnostuneet unelmatyöstäsi.

Jos hakemuslomakkeen täydentäminen tuntuu turhauttavalta, hakemuslomakkeeseen panostaminen kannattaa siksi, että monissa yrityksissä etsitään sopivia työntekijöitä hakemusjärjestelmistä sopivia hakusanoja käyttämällä. Aina kuitenkaan aikaa ei yksinkertaisesti riitä tuhlattavaksi tekstikenttien täydentämiseen. Jos olet ehtinyt jo kirjoittaa työnantajayritykseen hakemuskirjeen, kopioi kuhunkin lomakkeen tekstikenttään sopivat kohdat suoraan hakemuksestasi. Muista oikolukea hakulomakkeeseen täydentämäsi kohdat!

📞 Hakemuksen seuranta

Jos olet lähettänyt työhakemuksen, mutta hakuajan päätyttyä sinuun ei ole vielä otettu yhteyttä, voit ottaa yhteyttä rekrytoinnista vastaavan henkilöön. Työpaikkailmoituksessa voi olla mainintaa, että hakijoihin otetaan yhteyttä vasta hakuajan päätyttyä, mikä on hyvä ottaa huomioon.

Mieti jo etukäteen ennen rekrytoijan tavoittelemista, mitä haluat kertoa itsestäsi tai millaisista asioista kaipaat lisätietoa. Kun soitat, esittele asiallisesti itsesi koko nimelläsi ja kerro, mitä tehtävää olet hakenut. Kysy, onko hakemuksesi saapunut perille ja millaisella aikataululla hakemuksia käydään läpi. Varaudu siihen, että myös sinulle esitetään kysymyksiä. Pidä keskustelu ytimekkäänä, jolloin arvostat myös rekrytoijan aikaa. Kerro vielä lopuksi, että sekä tehtävä että yritys kiinnostavat sinua. Älä kuitenkaan pitkitä turhaan puhelua tai käy läpi työpaikkailmoitusta.

🌟 Mitä jos kiinnostavassa yrityksessä ei ole avoimia työpaikkoja juuri nyt?

Onko sinulla jo tiedossa kiinnostava yritys, jossa haluaisit ehdottomasti työskennellä, mutta avoimia työpaikkoja ei näy missään kanavissa? Ota suoraan yritykseen yhteyttä ja lähetä avoin hakemus! Yrityksessä voi olla tulossa sinua kiinnostava työmahdollisuus tarjolle, joten avoimen hakemuksen lähettäminen voi olla sinulle keino päästä kivaan työpaikkaan käsiksi – kun yrityksellä on yhteystietosi jo valmiina rekrytoinnin käynnistyessä, olet etulyöntiasemassa.

Lue lisää: Ohjeet avoimen hakemuksen tekemiseen

📅 Työhaastatteluun valmistautuminen

Työhaastattelu on sinulle oivallinen tilaisuus osoittaa, että sinulla on tehtävään sopivaa osaamista ja ennen kaikkea motivaatiota. Tutustu yritykseen jo ennen haastattelutilannetta ja kertaa vielä työpaikkailmoituksen sisältö, jos vain se on mahdollista. Saavu aina työhaastatteluun ajoissa ja pukeudu asiallisesti ja siististi. Vastaa kysymyksiin rehellisesti ja avoimesti, älä kuitenkaan väheksy osaamistasi ja itseäsi!

Tutustu myös yleisimpiin haastattelukysymyksiin ja Adeccon vinkkeihin, joiden avulla onnistut haastattelussa. Viimeistele haastattelussa onnistuminen hissipuheen laatimisella:

🔹 Yleisimmät kysymykset työhaastattelussa

🔹 Työhaastatteluun valmistautuminen

🔹 Mitä kannattaa kysyä työhaastattelussa?

🔹 Näin teet hyvän hissipuheen

💻 Videohaastattelu edessä?

Videohaastatteluun kannattaa valmistautua samoin kuin mihin tahansa työhaastatteluun. Tarkista hyvissä ajoin, että internetyhteys, mikrofoni, kuulokkeet ja videoyhteys toimivat. Voit käyttää videohaastattelussa joko tietokonetta tai älypuhelinta, mutta varmista, että laite on vakaalla alustalla, jotta video ei heilu ja saat kätesi vapaaksi haastattelun ajaksi.

Lue lisää: Vinkit videohaastatteluun valmistautumiseen

💠 Soveltuvuusarviointi ja testit

Rekrytointiprosesseissa hyödynnetään usein erilaisia arviointimenetelmiä ja -työkaluja. Soveltuvuusarvioinnin tarkoituksena ei ole pelkästään kartoittaa, soveltuuko työtä hakenut ehdokas yrityksessä tarjolla olevaan rooliin, vaan yhtä lailla hakija saa arvokasta tietoa vahvuuksistaan työnhakunsa tueksi. Testien käyttö on perusteltua, sillä niiden avulla voidaan ennustaa, miten valittavan henkilön ominaisuudet vaikuttavat menestykseen uudessa työtehtävässä.

🙏 Pitääkö suosittelija aina nimetä?

Suosittelija voi antaa rekrytoijalle arvokasta tietoa siitä, miten olet suoriutunut työtehtävissäsi, missä vahvuutesi ovat ja millaiset tehtävät eivät osu sinun kiinnostuksenkohteisiisi. Tuleva esihenkilö saa enemmän tietoa työskentelytyylistäsi, jotta yhteistyönne lähtee sujumaan jo työsuhteen alusta lähtien mahdollisimman hyvin. Kun Adeccon rekrytointikonsultti pyytää sinua mainitsemaan suosittelijasi, voit luottaa siihen, että käsittelemme suosittelijasi antamia tietoja luottamuksellisesti, vastuullisesti ja objektiivisesti.

Lue lisää: Suosittelija työnhaussa

🤝 Palkkaneuvottelut

Tutustu jo työtehtävää hakiessasi alan palkkatasoon ja vertaa sitä omaan palkkatoiveeseesi. Pohdi jo työnhakuvaiheessa, painaako sinulla vaakakupissa enemmän tietty palkkataso vai arvostatko enemmän uuden oppimista ja itsesi kehittämistä. Jos et ole aivan varma alan yleisistä linjoista palkan suhteen, ota yhteyttä jo alalla toimiviin henkilöihin tai selvitä palkkatilastojen tai tehtävään liittyvän työehtosopimuksen avulla, millainen alan palkkataso yleensä on. Jos kuitenkaan et löydä tietoa palkkatasosta, voit ottaa yhteyttä rekrytoijaan jo rekrytointiprosessin alussa ja varmistaa, että työn vastuualueet ja tarjottava palkkahaitari vastaavat toiveitasi.

Olemme tässä blogipostauksessa halunneet käydä työnhaun jokaisen vaiheen läpi ja antaa sinulle vinkkejä, miten saat tehtyä työnhausta helppoa. Seuraavaksi käy selaamassa Adeccon avoimet työpaikat ja hyödynnä vinkkejämme konkreettisesti – ehkä uusi työpaikka löytyy vain muutamalla klikkauksella?

Muista ladata Adeccon työnhakuopas!

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä