Huijausyrityksiä Adeccon nimissä! Olemme saaneet tietoomme, että Adecco Finlandin rekrytoijina esiintyvät henkilöt ovat lähestyneet ihmisiä viesteillä WhatsApissa, Facebookissa ja Messengerissä. Näillä henkilöillä ei ole mitään yhteyttä Adeccoon. Jos epäilet saamasi viestin oikeellisuutta, voit tarkistaa Adecco Finlandin yhteystiedot kotisivuiltamme. Kaikki avoimet työpaikkamme löytyvät täältä!

Announcement bar for clients

Työnantajan mokat haastattelussa – vältä näitä virheitä!

Haastattelun pitäisi alkaa, mutta haastattelijaa ei näy mailla eikä halmeilla. Kun haastattelija viimein saapuu paikalle, on hän kiireisen oloinen, muistaa haastateltavan nimen väärin ja epäröi, missä neukkarissa haastattelu olikaan tarkoitus pitää. Haastattelun aikana haastattelija käy hakijan CV:n läpi ja grillaa hakijaa hänen perhesuunnitelmistaan. Kun hakija haastattelun lopuksi haluaisi esittää kysymyksiä työpaikasta, haastattelijalla on jo kiire muualle.

Tässä on esimerkki siitä, miten haastattelija voi pilata haastattelun. Hyvän hakijakokemuksen varmistamiseksi haastattelu on kuitenkin yrityksellesi yksi tärkeimmistä prosesseista. Lue vinkit hakijaystävälliseen haastatteluun – tässä blogipostauksessa jaamme hyödylliset ohjeet, joiden avulla haastattelut sujuvat miellyttävästi ja hakijoita kunnioittaen.

🚩 Et valmistaudu etukäteen

Haastattelun tarkoituksena on tutustua hakijaan ja hänen ominaisuuksiinsa, ei käydä CV:tä ja hakemuskirjettä uudestaan läpi. Onnistunut haastattelu vaatiikin haastattelijaa valmistautumaan keskusteluun huolellisesti. Hakija on toimittanut työnhakudokumenttinsa yritykseesi, joten tutustu niihin hyvissä ajoin ennen haastattelua. Muuten tuhlaat arvokasta aikaa – sekä sinun että hakijan.

Valmistautumiseen ei kuulu ehdokkaan sometilien kahlaaminen ja varsinkaan niiden perusteella henkilön analysoiminen. Vaikka kiusaus hakijan googlaamiseen voi käydä suureksi, ole ammattimainen ja keskity hakijan ammatilliseen puoleen, älä henkilökohtaiseen elämään.

🚩 Kysyt asioita, jotka eivät kuulu työhaastatteluun

Edelliseen kohtaan liittyen työhaastattelussa saa esittää vain työelämään liittyviä kysymyksiä. Toisin sanoen esimerkiksi utelut terveydentilaa, asepalvelusta sekä poliittista tai uskonnollista vakaumusta koskien tai lapsilukuun, seksuaaliseen suuntautumiseen tai perhetilanteeseen liittyvät kysymykset eivät kuulu ammattimaisen haastattelun vaiheisiin. Huomioithan, että haastateltavalla ei ole minkäänlaista velvollisuutta vastata kiellettyihin kysymyksiin.

Voit todeta haastattelussa, että hakijan kiinnostuksenkohteena olevassa työtehtävässä hyvä fyysinen kunto on edellytys työssä pärjäämiseksi. Sen sijaan suoria kysymyksiä terveydestä ei voi haastattelussa esittää.

Jos työ on vuorotyötä tai työvuorot saattavat venahtaa, tämä on hyvä tuoda haastattelussa esiin. Sen sijaan, että töksäyttäen tiedustelet, miten ehdokas on ajatellut järjestää lastensa haun päiväkodista, voit mieluummin tiedustella, onko ehdokkaalle ok, jos työpäivät silloin tällöin venyvät.

🚩 Keskityt epäolennaisuuksiin ja luet liikaa rivien välistä

Luonnollisesti CV:ssä olevat aukot tulee käydä läpi, mutta älä takerru yksityiskohtiin. Jos hakija selventää pitäneensä opiskelurupeaman jälkeen välivuotta tai joutuneensa yt-neuvottelujen myötä vuodeksi työttömäksi, nämä tiedot riittävät. Älä tee olettamuksia hakijan taidoista vain sen vuoksi, että hän on pitänyt välivuotta tai ollut työttömänä.

🚩 Et varaa riittävästi aikaa

Haastatteluun menee useimmiten puolesta tunnista tuntiin. Kun alat sopia haastateltavan kanssa haastatteluaikaa, anna muutama vaihtoehto – hakija joutuu todennäköisesti sovittamaan työhaastattelun nykyisen työnsä aikataulujen mukaisesti, joten kunnioita myös hakijan aikaa.

Raivaa kalenteriisi haastattelulle ja siihen valmistautumiselle riittävästi aikaa – tutustu hakijan CV:hen ja työhakemukseen ennen haastattelua, ja kun keskustelu on päättynyt, tee vielä hyvät muistiinpanot itsellesi. Varsinkin jos haastattelet useampia hakijoita, et enää välttämättä huomenna muista, kertoiko hakija viihtyvänsä erityisesti vaihtelevassa työympäristössä vai oliko hän sittenkin rutiinityön ystävä.

🚩 Väheksyt viestinnän merkitystä

Jos et ole rekrytointiprosessin aiemmissa vaiheissa jo valottanut, millaisella aikataululla rekrytointi etenee, haastattelun lopuksi on vielä hyvä kerrata, missä mennään. Kerro, onko jatkoon eteneville ehdokkaille tulossa soveltuvuusarviointeja tai jatkohaastatteluja, millä aikataululla rekrytointipäätös on tarkoitus tehdä ja milloin työsuhteen toivotaan alkavan. Tiedota hakijoita, jos prosessi viivästyy. Kun valinnat on tehty, ota yhteyttä jokaiseen hakijaan soittamalla tai vähintään sähköpostitse. Pyri räätälöimään viestisi ja lisää viestiisi muutakin kuin ”valitettavasti valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun”.

Selkeällä ja ajan tasalla olevalla viestinnällä varmistat, että hakijoille jää yrityksestäsi kiinnostava ja houkutteleva vaikutelma. Haluat varmasti, että yrityksestäsi liikkuu vain positiivisia kertomuksia hakijoiden puskaradiossa?

Tuntuuko ammattimaisesti vedettyjen haastattelujen pitäminen kaukaiselta ajatukselta? Onko yrityksessäsi ylipäätään riittävästi aikaa ja resursseja hakijaystävällisen rekrytointiprosessin varmistamiseen? Jotta yrityksellesi jää varmasti aikaa keskittyä ydinliiketoimintaan, Adeccon rekrytoinnin asiantuntijat varmistavat, että yrityksesi tavoittaa parhaat mahdolliset hakijat. Halutessasi voit ulkoistaa ajan ja resurssien säästämiseksi Adeccolle koko rekrytointiprosessin tai rekrytoinnin osia, kuten hakijoiden esikarsinnan tai haastattelut. Tutustu henkilöstöpalveluihimme tai ota meihin yhteyttä!

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä