Huijausyrityksiä Adeccon nimissä! Olemme saaneet tietoomme, että Adecco Finlandin rekrytoijina esiintyvät henkilöt ovat lähestyneet ihmisiä viesteillä Whatsapissa, Facebookissa, Messengerissä ja sähköpostilla. Näillä henkilöillä ei ole mitään yhteyttä Adeccoon. Jos epäilet saamasi viestin oikeellisuutta, voit tarkistaa Adecco Finlandin yhteystiedot kotisivuiltamme. Kaikki avoimet työpaikkamme löytyvät täältä sekä täältä!

Announcement bar for clients

Työn ja opiskelun yhdistäminen – näin onnistut!

Moni opiskelija etsii joustavaa työtä, jonka voi sovittaa opintoihin. Mitä on hyvä ottaa huomioon, jos suunnitelmissa on yhdistää työ ja opiskelu? Kannattaako tehdä töitä, kun opiskelee? Poimi blogistamme vinkit, jotta työn ja opiskelun yhdistäminen sujuu – ja jotta saat kerrytettyä lisätienestiä arjen helpottamiseksi.

Opiskelija, kuinka paljon ehdit tehdä töitä?

Kun alat etsiä töitä, määrittele ihan ensi alkuun realistisesti, kuinka paljon voit tehdä töitä opiskelujen ohessa ja milloin voit työskennellä. Pystytkö tekemään enemmän töitä lukukauden alussa ja vähemmän tenttiviikoilla? Tai onko sinulle helpompaa ottaa vastaan viikonlopputyötä tai iltavuoroja? Sopiiko sinulle joustava osa-aikatyö vai työskenteletkö mieluummin lyhkäisissä sesonkipätkissä?

Keskustele työpaikan kanssa työn joustavuudesta

Kysy jo haastatteluvaiheessa, kuinka paljon työtunteja viikossa sinun odotetaan tekevän ja kerro rehellisesti, kuinka paljon arvelet pystyväsi tekemään töitä esimerkiksi viikko- ja kuukausitasolla. Jos sinulla on jo tiedossa, milloin koe- tai tenttiviikko pidetään, kysy, onko tällaisina ajanjaksoina mahdollista tehdä vähemmän töitä. Kun olet jo aivan alusta asti avoin ja rehellinen sen suhteen, kuinka paljon voit tehdä töitä, rakennat esihenkilön ja työkavereiden kanssa hyvän pohjan joustavalle työsuhteelle.

Pidä kalenteri ajan tasalla

Jos sinulla on mahdollisuus opiskella itsenäisesti ja osallistua verkkoluennoille, on sinun helpompi ujuttaa joustavaa osa-aikatyötä kalenteriisi. Jos sinulla on kuitenkin usein läsnäolopakkoa vaativia kursseja tai seminaareja, työn ja opiskelun yhdistäminen vaatii tarkempaa suunnittelua – pidä kalenteri ajan tasalla ja suunnittele viikkotasolla arkesi mahdollisimman sujuvaksi. Milloin luentosi ovat? Kuinka paljon aikaa tulee varata itseopiskeluun? Mitä suunnitelmia sinulla on kavereiden kanssa? Kun kaikki menot on kirjattu kalenteriin, sinun on helpompi valita parhaat päivät työntekoon.

Muista, että omasta jaksamisesta täytyy pitää kiinni! Opiskelijana otat koko ajan vastaan uutta tietoa ja oppia. Huolehdi siitä, että työn ja opiskelun yhdistäminen ei verota energiatasojasi liiaksi, vaan kalenterissasi on tilaa myös vapaa-ajalle.

Mihin haluat suuntautua?

Opiskelujen ohella töitä tekemällä voit kerryttää kokemusta tulevaisuuden työpaikkaasi varten. Jos opiskelet esimerkiksi logistiikkainsinööriksi, voi olla mielenkiintoista tutustua käytännön tasolla, millaista työ on varastossa. Yhtä lailla voit etsiä osa-aikaisia töitä harrastustesi perusteella. Jos rakastat muotia, erikoistavarakaupan alalla on lukuisia mahdollisuuksia osa-aikatyöhön vaateliikkeissä. Asiakaspalvelutehtävissä pääset hyödyntämään sosiaalisia taitojasi, ja osa-aikainen toimistotyöntekijä, joka opiskelee kirjanpitäjäksi, voi saada jalan ovenväliin – valmistumisen jälkeen sinulla voi olla vakituinen paikka tiedossa. Valitsetpa opiskelemasi alan tai ihan uuden toimialan, jokainen työkokemus hyödyttää sinua tulevaisuuden työnhaussa. Sitä paitsi lisätienesti antaa turvaa ja puskuria opiskelijan tiukkaan talouteen.

Kuinka paljon opiskelija voi tienata?

Kuinka paljon voi tienata menettämättä opintotukea? Opiskelijalle on vuosituloraja, joka määritellään sen mukaan, kuinka monen kuukauden ajalta opiskelija nostaa opintotukea. Jos esimerkiksi tarkoituksesi on nostaa opintotukea 9 kuukautta vuonna 2024, voit tienata 18 720 euroa bruttotuloja opintotuen päälle. Työn tekeminen ei vaikuta opintolainaan, vaan voit nostaa vapaasti opintolainaa myös työssäkäyvänä opiskelijana.

Opiskelijan tuloja tarkastellaan vuositasolla, ei kuukausiperusteisesti – voit siis työskennellä minä ajankohtana vuodessa tahansa, kunhan koko vuoden aikana tienaamasi palkka ei ylitä vuositulorajaa. Ole siis tarkkana ja kirjaa huolellisesti tekemäsi työtunnit ja saamasi palkan, ettet joudu palauttamaan opintotukea. Tarkista vuositulorajasi Kelan sivuilta.

Miksi työskennellä Adeccolla?

Työn ja opiskelun yhdistäminen onnistuu siis oikein hyvin, mutta se vaatii sinulta suunnitelmallisuutta ja huolellisuutta. Muista, että opiskelu on pääsääntöinen työsi – ja jätä myös riittävästi aikaa rentoutumiseen.

Kaipaatko vinkkejä työnhakuun tai opiskelun ja työntekemisen yhdistämiseen? Lue Adeccon blogista lisää konkreettisia vinkkejä muun muassa työn löytämiseen opiskelijana! Käy myös lataamassa ilmainen opiskelijan CV-pohja. Entä oletko jo ladannut Adeccon työnhakuoppaan?

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä