Huijausyrityksiä Adeccon nimissä! Olemme saaneet tietoomme, että Adecco Finlandin rekrytoijina esiintyvät henkilöt ovat lähestyneet ihmisiä viesteillä Whatsapissa, Facebookissa, Messengerissä ja sähköpostilla. Näillä henkilöillä ei ole mitään yhteyttä Adeccoon. Jos epäilet saamasi viestin oikeellisuutta, voit tarkistaa Adecco Finlandin yhteystiedot kotisivuiltamme. Kaikki avoimet työpaikkamme löytyvät täältä!

Announcement bar for clients

Työhaastatteluun valmistautuminen

Miten valmistautua työhaastatteluun? Työhaastattelu saattaa tuntua jännittävältä, mutta huolellinen valmistautuminen on askel haastattelussa onnistumiseen. Jo ennen haastattelua sinun kannattaa tutustua yritykseen, pohtia omia vahvuuksiasi sekä valmistautua usein kysyttyihin kysymyksiin. Käymme muun muassa nämä kohdat läpi tarkemmin tässä blogiartikkelissa – tallenna itsellesi seuraavat 7 vinkkiä, joiden avulla vältät virheet ja erotut eduksesi työhaastattelussa.

1. Tutustu yritykseen huolellisesti

Tutustu jo ennen haastattelua yritykseen. Mitä yritys kertoo itsestään nettisivuillaan, mitä tietoa löydät somesta? Yritykseen tutustuminen kannattaa, sillä haastattelija kiinnittää työhaastattelussa huomionsa haastateltavan kiinnostukseen yritystä kohtaan. Luonnollisesti sinun on myös hyvä selvittää, onko yritys aidosti sinua kiinnostava työnantajayrityksenä ja vaikuttaako työyhteisö sinulle sopivalta.

Yhtä lailla haettavaan työtehtävään on hyvä perehtyä mahdollisimman hyvin. Ennen haastattelua sinun on hyvä kerrata vielä työpaikkailmoituksen sisältö ja pohtia esimerkiksi työnkuvan sisältöä. Toistuuko työpaikkailmoituksessa tiettyjä adjektiiveja, jotka kuvailevat sinua ja joita sinun olisi hyvä korostaa haastattelussa? Ota huomioon, ettei titteli kerro välttämättä siitä, millaisia työtehtävät ovat. Netistä löytyy paljon tietoa eri toimenkuvista, joten ota selvää, millaisia yrityskohtaisia eroja hakemassasi roolissa voi olla. Samalla saat konkreettista tietoa, jota voit hyödyntää itse haastattelussa.

Katso video työhaastatteluun valmistautumisesta:

https://youtu.be/3hVANZYQwt0

2. Pohdi omia vahvuuksiasi

Monet haastattelijan esittämistä kysymyksistä käsittelevät sinua työntekijänä. Usein kysytyt haastattelukysymykset liittyvät mitä todennäköisimmin vahvuuksiisi, motivaatioosi ja asenteeseesi sekä kehittymistarpeisiisi. Työtä hakiesssi sinun on tärkeää osata tunnistaa, mitä osaat tehdä ja myös uskaltaa tuoda se esille haastattelussa, joten sinun kannattaa pohtia jo etukäteen, miten haluat vastata yleisimpiin haastattelukysymyksiin.

Vahvuuksistasi kertoessasi anna haastattelijoille konkreettisia esimerkkejä siitä, miten olet hyödyntänyt taitojasi ja osaamistasi aiemmissa työtehtävissäsi. Esimerkit tuovat uskottavuutta ja ne muistetaan. Millaisissa työtehtävissä olet päässyt hyödyntämään paineensietokykyäsi tai erinomaisia ongelmanratkaisutaitojasi? Millaisia haasteita olet onnistunut selättämään asenteesi ansiosta aiemmissa tehtävissäsi?

Motivaatio ja innokkuus ovat valttikorttejasi haastattelussa. Jos sinulla on työssä vaadittavaa osaamista ja pätevyyttä, olet askeleen lähempänä uutta työtä, kun vakuutat haastattelijan tahtotilallasi ja motivaatiollasi.

3. Ole aktiivinen

Työhaastattelussa kannattaa tuoda ilmi oma kiinnostuneisuus työtehtävää, yritystä ja työyhteisöä kohtaan. Esitä siis rohkeasti kysymyksiä! Näin saat lisätietoja yrityksestä ja annat itsestäsi kiinnostuneen vaikutelman. Samalla saat kuulla lisää työtehtävistä, mikä helpottaa sinua päätöksenteossa, jos esimerkiksi päädyt pähkäilemään työpaikan valintaa kahden erilaisen roolin välillä.

Oman kiinnostuneisuutensa ja aktiivisuutensa voi tuoda esille myös jo ennen hakemuksen lähettämistä. Jos haluat tietää tarkemmin esimerkiksi työtehtävistä tai tiimistä, saat lisätietoja etukäteen ottamalla yhteyttä rekrytoijaan. Tärkeää on, että et soita vain soittamisen takia, joten pohdi etukäteen, mitä lisätietoja kaipaat. Älä toista vain asioita, jotka käyvät selkeästi ilmi työpaikkailmoituksesta. Jos haluat soittaa, pidä puhelu ytimekkäänä: esittele itsesi puhelimessa lyhyesti ja kysy muutama olennainen kysymys.

4. Mieti palkkatoiveesi valmiiksi

Työhaastattelussa saatetaan kysyä palkkatoivomustasi, mikäli palkkaa ei ole erikseen merkitty ilmoituksessa. Tätä varten kannattaa miettiä jo etukäteen omaa palkkahaitariaan ja perusteluja siihen. Mieti tarkkaan palkkasi ylä- ja alaraja, mutta mainitse myös, että olet valmis neuvottelemaan palkasta tarvittaessa. Älä uloshinnoittele itseäsi, mutta yhtä lailla älä aliarvioi osaamistasi ja pyydä liian pientä palkkaa.

5. Varaudu hankaliin kysymyksiin

Työhaastattelussa käydään usein tarkasti läpi ansioluettelosta ilmi käyviä aukkoja, jotka voivat liittyä joko katkoksiin työhistoriassa, työsuhteen päättymiseen, urakehitykseen tai henkilökohtaisiin kysymyksiin. Aukkoja ei kannata hävetä, sillä on tuiki tavallista, että ihminen on jossain vaiheessa keskittynyt esimerkiksi täysipäiväisesti opiskeluun tai on ollut lapsen kanssa vuoden kotona. Sinun kuitenkin kannattaa tuoda työhistorian aukot rehellisesti esille ja kertoa, mitä muuta kyseisenä ajankohtana olet tehnyt, esimerkiksi matkustellut, opiskellut tai tehnyt vapaaehtoistyötä. Näin osoitat haastattelijalle, että olet ollut aktiivinen ja kehittänyt itseäsi.

Työsuhteen päättymisistä kysytään myös lähes aina, mikäli ne erottautuvat esimerkiksi outoina päivämäärinä. Ole vastauksissasi aina rehellinen. Mikäli aiempi työsuhteesi päättyi irtisanomiseen, kerro siitä rehellisesti. Annat avoimuudella itsestäsi jämptin ja suoraselkäisen vaikutelman, joten älä liioittele tai vääristele totuutta.

6. Tule haastatteluun rauhallisena ja huoliteltuna

Työhaastattelussa tärkein tehtäväsi on tuoda esille osaamisesi ja motivaatiosi. Haastattelijat kiinnittävät usein huomionsa haastateltavan olemukseen, esiintymiseen ja vuorovaikutustaitoihin. Haastattelijoita kiinnostaa myös soveltuvuutesi työyhteisöön tai -tiimiin, sillä työnantaja haluaa sinun viihtyvän ja kehittyvän uudessa roolissasi. Molemminpuolinen tyytyväisyys on sinulle mahdollisuus rakentaa unelmiesi urapolku sinulle sopivassa yrityksessä, ja työnantajasi saa sinusta puolestaan motivoituneen työntekijän!

Jotta olet työhaastattelussa parhaimmillasi, valmistaudu siihen hyvin. Tarkista viimeistään edellisenä päivänä, miten pääset paikalle ajoissa. Samalla kannattaa pohtia, miten pukeudut ja mitä asiakirjoja tarvitset mukaasi haastatteluun. Laita kaikki kuntoon jo edellisenä iltana, jotta työhaastattelupäivänä voit vain ottaa rauhallisesti. Kun saavut haastattelupaikalle, muista ensivaikutelma haastattelijoita tervehdittäessä! Kättele napakasti ja katso haastattelijoita silmiin. Huomioi oma elekielesi haastattelutilanteessa – se edustaa viestinnästä yli 50 prosenttia.

Katso pukeutumisvinkit työhaastatteluun:

https://youtu.be/QIgGFAfZjGo

7. Ole rehellinen

Haastattelijat tulevat työhaastattelun aikana kysymään esimerkiksi, oletko hakenut muitakin työtehtäviä tai minkälainen edellinen työpaikkasi oli. Näihin ja muihin kysymyksiin kannattaa vastata rehellisesti työnantajan näkökulman huomioon ottaen. Tämä kannattaa pitää mielessä erityisesti, kun puhuu entisistä työnantajistaan tai koulutuksestaan. Työnantajat eivät mielellään palkkaa työnhakijaa, joka puhuu entisistä esihenkilöistään ja työnantajistaan korostetun negatiivisesti tai kovin sanankääntein arvostelevaa työnhakijaa. Kerro mieluummin, mistä pidit ja mitä opit työssäsi ja myös millaiset asiat saattoivat olla työsuhteesi tai opiskelujesi aikana haasteellisia.

Oletko vielä hakenut töitä Adeccon kautta? Käy tutustumassa Adeccon avoimiin työpaikkoihin ja rekisteröidy Adeccon työnhakijaksi, jotta voimme auttaa sinua löytämään sopivan työpaikan. Joko olet ladannut Adeccon työnhakuoppaan?

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä