Adeccon Global Workforce of the Future 2024 -tutkimus osoittaa, että Suomi kamppailee tekoälyn käyttöönotossa ja työntekijöiden osaamisen kehittämisessä.
Global Workforce of the Future 2024 -tutkimus tuo esiin kriittisiä haasteita Suomen työelämässä. Tekoälystä on tullut keskeinen tekijä työpaikoilla, mutta sen täysimääräinen hyödyntäminen edellyttää, että organisaatiot panostavat työntekijöidensä koulutukseen ja tukemiseen. Suomi on kuitenkin jäänyt Pohjoismaisia naapureitaan jälkeen tekoälyn käyttöönotossa ja työntekijöiden osaamisen kehittämisessä.
Suomi on jäänyt jälkeen tekoälyn hyödyntämisessä
Globaalilla tasolla 48% työntekijöistä hyödyntää generatiivista tekoälyä työssään päivittäin, nousua on vuodessa tullut 17%. Vertailussa Ruotsi, Norja ja Tanska ovat edellä globaalia keskiarvoa*, kun taas Suomi kamppailee käyttöasteen kanssa vain 38%:lla. Tutkimuksen mukaan vain 25 % työntekijöistä globaalisti on saanut työnantajaltaan koulutusta tekoälyn soveltamisesta työssään, ja Suomessa tilanne on jopa tätä huonompi – vastaava lukema on vain 15%. Tämä näkyy myös päivittäisessä aikasäästössä. Tekoäly, joka globaalisti tuo työntekijöille keskimäärin jopa 60 minuutin aikasäästön päivässä, tuottaa Suomessa kuitenkin vain 37 minuutin säästön – selvästi alle globaalin keskiarvon sijoittuen 27 vertailumaan joukossa viimeiseksi.
“Suomen yritysten on aika herätä. Tekoäly ei ole pelkkä teknologinen työkalu, vaan se muuttaa tapaa, jolla toimimme ja johdamme työelämää. Jos yritykset eivät investoi henkilöstönsä osaamisen kehittämiseen, ne vaarantavat kilpailukykynsä sekä työelämän kestävyyden,” korostaa Adecco Finlandin toimitusjohtaja Suvi Onkamo-Häkkinen.
Työntekijöillä huoli tulevaisuudesta
Työntekijät ovat huolissaan epävarmasta tulevaisuudesta: vallitseva taloudellinen tilanne ja työpaikkojen säilyminen ovat heidän päällimmäisiä huoliaan. Yhä useammat aikovat pysyä nykyisissä työpaikoissaan, mutta tekoälyn vaikutus vakauteen on aliarvioitu viimeisen 12 kuukauden aikana, ja nyt työntekijät kaipaavat ohjausta.
Suomessa 46 % työntekijöistä kokee epävarmuutta pitkäaikaisen työpaikkavakautensa suhteen, ja 12 % on huolissaan tekoälyn vaikutuksesta työhönsä. Lisäksi 42 % suomalaisista työntekijöistä raportoi kokeneensa loppuun palamista viimeisen 12 kuukauden aikana. Globaalisti luku nousee 62 %:iin niiden työntekijöiden keskuudessa, jotka kokevat tekoälyn vaikuttavan negatiivisesti heidän työnäkymiinsä.
Johtajien rooli tässä murroksessa on ratkaiseva. Suomessa vain 44 % (globaali taso 46%) työntekijöistä luottaa siihen, että heidän työnantajansa johtajilla on riittävät tiedot ja taidot tekoälyn riskeistä ja mahdollisuuksista. Tämä luottamuspula heijastuu suoraan organisaatioiden kykyyn hyödyntää tekoälyä vastuullisesti ja tehokkaasti. Työntekijöiden epävarmuuksien lievittäminen ja luottamuksen rakentaminen vaatii työnantajilta selkeää viestintää, osaamisen kehittämistä ja tekoälyn mahdollisuuksien vastuullista käyttöönottoa.
Yritysten tulee toimia nyt
Tällä hetkellä liian moni yritys jättää käyttämättä nykyisen henkilöstönsä potentiaalin, jonka kehittäminen voisi ratkaista useita tulevaisuuden haasteita. Osaamisvajeella on myös merkittävä yhteiskunnallinen ulottuvuus. Suomen kilpailukyky ja houkuttelevuus työmarkkinoilla kärsivät, jos yrityksemme eivät kykene sitouttamaan ja kehittämään nykyistä työvoimaansa. Sitoutumalla henkilöstön kehittämiseen ja tukemalla työntekijöitä tulevaisuuden taitojen hankkimisessa, suomalaiset yritykset voivat rakentaa kestävää ja kilpailukykyisempää tulevaisuutta kaikille. On aika tehdä selkeä siirtymä kohti tulevaisuusvalmiutta ja varmistaa, että Suomi säilyttää paikkansa globaalin kilpailun kärjessä.
“Nyt kaivataan puheiden sijasta tekoja. Olemme Adeccossa sitoutuneet auttamaan suomalaisia yrityksiä hyödyntämään täysimääräisesti henkilöstönsä potentiaalia ja kehittämään tulevaisuuden vaatimuksiin valmiita tiimejä. Näin voimme yhdessä rakentaa kestävämpää ja kilpailukykyisempää työelämää. Toivomme, että myös muut yritykset Suomessa sitoutuisivat tähän tavoitteeseen," Onkamo-Häkkinen kiteyttää.
Tietoa Global Workforce of the Future -tutkimuksesta
Jo viidettä vuotta peräkkäin Adecco Group on tutkinut yli 35 000 työntekijää 27 maasta ja 20 toimialalta, tarjoten maailmanlaajuisen näkemyksen keskeisistä työvoimatrendeistä yksityisen ja julkisen sektorin päätöksentekijöille nopeasti muuttuvan työelämän keskellä.
Koko tutkimus on ladattavissa tämän linkin kautta: https://discover.adeccogroup.com/GWoF2024_GlobalReport
Tietoa Adecco Groupista
Adecco Group on maailman johtava henkilöstöratkaisuja tarjoava yritys. Adecco Group AG:n pääkonttori sijaitsee Zürichissä, Sveitsissä (ISIN: CH0012138605) ja se on listattu SIX Swiss Exchange -pörssissä (ADEN). Adecco toimii lähes 60 maassa, ja Suomen maayhtiö on Adecco Finland Oy. Adecco on toiminut Suomessa vuodesta 1997 lähtien.
Lisätietoa: Suvi Onkamo-Häkkinen, toimitusjohtaja, Adecco Finland Oy, suvi.onkamo-hakkinen@adeccogroup.com, +35840 595 9753