Vieraskynä, Jarno Kolehmainen
Työelämä muuttuu jatkuvasti, ja yritysten kyky löytää sopivia työntekijöitä on ratkaisevassa roolissa tulevaisuuden kilpailukyvyn ja tuottavuuden varmistamiseksi. Yksi suuri haaste on tällä hetkellä työn aloittamiskynnyksen korkeus: monilla työnhakijoilla, erityisesti nuorilla ja alaa vaihtavilla, ei ole vaadittavaa kokemusta tai osaamista, ja työnantajilla ei ole aikaa kouluttaa ja opastaa heitä riittävästi. Tämän seurauksena yritykset jättävät palkkaamatta uusia työntekijöitä, mikä syventää osaajapulaa ja vaikeuttaa työvoiman saatavuutta.
Miten voi madaltaa työn aloittamiskynnystä ja varmistaa, että yritysten osaamistarpeet ja työntekijät kohtaavat toisensa? Yksi ratkaisuista löytyy minusta teknologian hyödyntämisestä.
Miten teknologia madaltaa työn aloittamiskynnystä?
Adecco Groupin globaalin työelämätutkimuksen mukaan suomalaiset työyhteisöt eivät vielä hyödynnä laajassa mittakaavassa teknologiaa – vain 38 % tutkimukseen osallistuneesta työvoimasta käyttää työssään tekoälyä. Lisäksi työnantajapuolella on vielä haasteita teknologiaan liittyvän koulutuksen järjestämisessä: 15 % suomalaisista kertoo saaneensa työantajaltaan koulutusta tekoälyn käyttöön.
Tekoäly, XR-sovellukset (laajennettu ja virtuaalinen todellisuus) ja robotiikka voivat kuitenkin mullistaa tavan, jolla työntekijät valmistautuvat tehtäviinsä. Teknologia voi myös sujuvoittaa työntekijöiden perehdytyksen ja osaamisen kehittämisen. Työtehtäviä voidaan mukauttaa esimerkiksi niin, että työntekijät saavat keskitetysti tukea esimerkiksi täydennetyn todellisuuden (AR) avulla huollon tai kokoonpanon työvaiheiden havainnollistamiseen. Lisäksi tekoäly voi tarjota ratkaisuvaihtoehtoja ongelmatilanteisiin, kuten nopeaa reagointia vaativassa asiakaspalvelussa. Näin lyhyempi koulutus tai perehdytys ei estä tehtävän suorittamista riittävällä tasolla.
Teknologiatyökaluilla voidaan:
- Helpottaa työn tekemistä: Teknologian avulla monimutkaisia tehtäviä voidaan yksinkertaistaa niin, että työntekijän ei tarvitse hallita koko prosessia alusta alkaen.
- Tarjota koulutusta nopeasti ja kustannustehokkaasti: VR- ja AR-ympäristöissä työntekijät voivat harjoitella työtehtäviä turvallisesti ja realistisesti ilman fyysistä riskiä tai resurssien sitomista.
- Mahdollistaa matalan kynnyksen työllistämisen:: Tekoäly ja uudet teknologiat antavat tukea työn suorittamiseen, ja siten mahdollistavat palkkaamisen lyhytaikaisempiin projekteihin tai vähemmällä osaamisella, mikä laajentaa potentiaalisten hakijoiden pohjaa.
Teknologian hyödyntäminen voi parhaimmillaan sujuvoittaa perehdytystä ja madaltaa työn aloittamiskynnystä. Esimerkiksi työpaikkakohtaiset VR-koulutusympäristöt auttavat työntekijää tutustumaan turvallisesti erilaisiin työympäristöihin jo ennen ensimmäistä työpäivää. Lisäksi hyvä perehdytys on tehokas keino sitouttaa työntekijöitä.
Teknologian hyödyntäminen avaa ovia nuorille työntekijöille
Erityisesti nuoret, vastavalmistuneet ja alaa vaihtavat hyötyvät teknologian mahdollistamasta oppimisesta. Kun työn aloittamisen kynnys madaltuu, yritysten on helpompi löytää osaajia, mikä vahvistaa niiden kilpailukykyä ja tehostaa tuottavuutta. Samalla paremmat työllistymismahdollisuudet tukevat työllisyysasteen nousua, mikä vahvistaa sekä taloutta että yhteiskuntaa.
Työnantajien onkin otettava rohkeasti käyttöön uusia ratkaisuja ja luotava toimintamalleja, joissa hyödynnetään teknologian mahdollisuuksia. Me Adeccolla tuemme asiakasyrityksiämme tällä matkalla:
- Mahdollistamme monipuoliset ja joustavat rekrytointimallit: Autamme yrityksiä löytämään ja perehdyttämään työntekijöitä, vaikka heidän taustansa ei olisi täysin linjassa tehtävän vaatimusten kanssa.
- Tarjoamme tukea perehdytykseen: Perehdytysvalmennuksemme tukevat sekä lähiesihenkilöitä, tiiminjäseniä että uusia työntekijöitä sujuvan alun varmistamiseksi. Valmennus on tehokas tapa sitouttaa uusi työntekijä ja minimoida riskiä työsuhteen päättymiselle koeajalla.
- Tuemme jatkuvaa osaamisen kehittämistä: Upskilling- ja reskilling-ohjelmamme varmistavat, että työntekijät voivat kehittyä tehtäviensä mukana.
Yritysten on toimittava nyt
Yritykset, jotka ottavat rohkeasti käyttöön uusia työkaluja ja toimintatapoja, eivät ainoastaan ratkaise osaajapulaa, vaan rakentavat kestävämpää ja joustavampaa työelämää. Tekoäly ja digitaaliset työkalut madaltavat kynnystä työn aloittamiseen ja auttavat niin yrityksiä kuin työntekijöitä menestymään muuttuvassa maailmassa.
Tulevaisuuden työvoiman rakentaminen alkaa tänään. Me Adeccolla olemme valmiita auttamaan. Autamme yritystäsi niin tarvittavan osaamisen hankinnassa kuin yrityksesi työntekijöiden osaamisen kehittämisestä. Käy tutustumassa henkilöstöjohtamisen palveluihimme tai ota lähimpään Adeccon toimistoon yhteyttä!
Jarno Kolehmainen on toiminut Adeccon liiketoiminnan eri tehtävissä yli 13 vuoden ajan. Tällä hetkellä hänen vastuullaan ovat Adeccon suurasiakkuudet ja heidän liiketoimintansa kasvun tukeminen Adeccon ja Sihdin palveluvalikoimalla. ”Yritän jatkuvasti ymmärtää asiakkaan todellisen tarpeen ja tarjota ratkaisuja liiketoiminnan kehittymiseen. Mikäli asiakkaat menestyvät omassa liiketoiminnassaan, näkyy se suoraan omassa palvelumyynnissämme. Laadukkaiden toimeksiantojen hoitamisen rinnalla on tärkeää löytää uusia keinoja ja työvälineitä, joilla mahdollistetaan toisaalta osaavamman työvoiman löytäminen, mutta ennen kaikkea voidaan laajentaa hakijapohjaa soveltuvaksi niin alan vaihtajille kuin vastavalmistuneille.”
Lue lisää:
Adeccon Global Workforce of the Future 2024 -tutkimusraportti