Vieraskynä, Jouni Vuorinen
Tekoälyn käyttö työtehtävissä on noussut merkittäväksi trendiksi, joka muuttaa tapaa, jolla yritykset toimivat ja työntekijät suorittavat tehtäviään. Suomessa tekoälyä ei kuitenkaan vielä hyödynnetä laajasti: Adeccon Global Workforce of the Future 2024 -tutkimuksen mukaan Suomessa tekoälyn käytöllä saatava aikasäästö on työntekijää kohden vain 37 minuuttia päivässä siinä missä esimerkiksi Intiassa luku on 78 minuuttia ja Saksassakin 64 minuuttia. Suomalaisten yritysten onkin nyt aika panostaa tekoälyn käyttöön.
Ajansäästön merkitys kilpailukyvyn vahvistamiseksi
Miksi aikasäästö on olennaista? Yksinkertaisesti työn tehokkuuden ja yritysten kilpailukyvyn lisäämiseksi. Jos työtunteja saadaan vähennettyä rutiininomaisista tehtävistä ja lisättyä niitä sellaiseen strategiseen tekemiseen, josta organisaation kilpailukyvylle on aidosti hyötyä, on päätös tekoälyn käytön lisäämisestä ilmeinen. Suomessa on puhuttu vuosikaudet yritysten kilpailukyvyn haasteista, ja tämänkin vuoksi nyt on hyvä aika laittaa tekoälyn käyttö ja siihen perehdyttäminen suomalaisissa organisaatioissa prioriteettilistan kärkisijoille.
Ajansäästö euromäärällisesti
Mitä aikasäästö sitten tarkoittaa euroissa? Moni saattaa todeta, että ei yhdellä tunnilla päivässä nyt niin ole väliä, mutta voin kertoa, että on sillä ja paljon. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa oli helmikuussa 2025 yhteensä noin 2,5 miljoona 15–74-vuotiasta työllistä. Samaan aikaan työntekijän mediaanipalkka on Tilastokeskuksen mukaan noin 3300 euroa kuukaudessa. Työnantaja maksaa palkan lisäksi työntekijän sivukuluja yleensä 21-24 % palkkasummasta, jolloin työnantajan kustannus em. mediaanipalkalla on noin 4000 euroa kuukaudessa. Kun tuo 4000 euroa jaetaan kuukauden työtunneilla (tässä oletuksena 160 tuntia), saadaan yhden tunnin kustannukseksi työnantajalle 25 euroa per henkilö.
Työsuhteessa olevia henkilöitä on siis Suomessa noin 2,5 miljoonaa ja mediaanipalkalla laskettuna työnantajan palkkakustannus sivukuluineen on 25 euroa tunnilta. Näin ollen kaikkien Suomen työllisten osalta yhden tunnin kustannus työnantajille on yhteensä 62,5 miljoonaa euroa. Mikäli tekoälyn käyttöä lisäämällä ja siitä hyötymällä suomalaiset saisivat keskimäärin yhden tunnin aikasäästön työpäivään, olisi sen arvoksi laskettavissa 62,5 miljoonaa euroa jokaista työpäivää kohden. Työpäiviä puolestaan kertyy Suomessa vuosittain, lomat ja pyhät huomioiden, noin 220 päivää eli vuositasolla päivittäinen tunnin aikasäästö tarkoittaa euroissa puhuttuna lähes 14 miljardia euroa.
Jotta suuruusluokka hahmottuu tässä kontekstissa, Suomen bruttokansantuote oli Tilastokeskuksen alustavien tietojen mukaan viime vuonna noin 276 miljardia euroa eli 14 miljardia euroa on yhtä paljon kuin 5 % Suomen BKT:sta. Ja ehkä vielä konkreettisemmin, 100 henkilön organisaatiossa yhden tunnin päivittäinen aikasäästö jokaisen työntekijän kohdalla tarkoittaa vuositason työtunteina 22 000 tuntia ja kustannuksena yli puolen miljoonan euron pottia. Mitä teidän yrityksenne saisi aikaan ylimääräisellä 22.000 tunnilla? Mietipä sitä.
Tämä kirjoitus on laadittu yhteistyössä tekoälyn kanssa.
Miten Adecco voi tukea yritystäsi?
Yrityksesi tulevaisuuden menestymisen varmistamiseksi ja kilpailukyvyn lisäämiseksi tarvitaan riittävästi oikeaa osaamista sijoitettuna oikeisiin paikkoihin. Adecco tukee yritystäsi sekä tarvittavan osaamisen hankinnassa että työntekijöidesi osaamisen kehittämisessä. Tutustu henkilöstöjohtamisen palveluihimme tai ota suoraan lähimpään Adeccon toimistoon yhteyttä!
Jouni Vuorinen työskentelee Adeccolla talousjohtajana. Hänellä on vahva fokus löytää tekemiseen liiketoiminnan kannalta parhaat ratkaisut, jotka ovat toki perusteltavissa myös lukujen kautta. Erilaisista organisaatioista hankittu laaja talouden ja myynnin kokemus auttaa Jounia ymmärtämään eri osapuolten tarpeet. ”Innostun liiketoiminnan tai asiakkaiden haasteista ja niiden ratkomisesta, vaikka roolini myötä vastuualueenani onkin lähinnä talouteen liittyvät seikat. Tekoälyn hyötykäyttö on aidosti muuttuja, jolla toimialasta riippumatta voidaan saada aikaan merkittävä tuottavuusloikka jokaisen yrityksen toiminnassa”.
Lue lisää:
Adeccon Global Workforce of the Future 2024 -tutkimusraportti