Vaikka palkkaneuvottelut ovat olennainen osa urapolkua ja -kehitystä, moni arastelee palkasta keskustelemista ja tuntee olonsa epämukavaksi neuvottelupöydässä. Miten siis nostaa esiin palkkatoive esimerkiksi kehityskeskustelussa tai kun olet saamassa työtarjouksen potentiaaliselta työnantajalta? Olemme koonneet tähän blogipostaukseen konkreettiset vinkit palkkaneuvotteluissa onnistumiseen.
Palkkaneuvottelut työtarjouksen yhteydessä
Työnhaussa tulee nopeasti vastaan palkkatoiveen esittäminen, joko jo hakemuksen lähettämisen yhteydessä tai viimeistään siinä vaiheessa, kun on työtarjouksen aika. Tee palkkaneuvottelusta sujuvampaa ottamalla selvää, millainen palkkataso on keskimäärin roolissa, johon olet hakeutumassa. Määrittele toivomallesi palkkatasolle ehdoton alaraja ja myös lukema, jonka mieluiten toivoisit näkeväsi tililläsi. Älä aliarvioi osaamistasi ja pätevyyttäsi, vaan esitä mieluummin vähän liian korkea palkkatoive kuin liian alhainen – näin saat neuvotteluvaraa tuleviin palkkakeskusteluihin.
Kun unelmiesi työpaikan ovet avautuvat ja sinulle tarjotaan kivaa roolia, tuntuu epäilemättä houkuttelevalta vain hyväksyä yrityksen ensimmäinen palkkaehdotus. Jos kuitenkin palkkataso on alhaisempi kuin mitä roolissa keskimäärin tienaa tai jos palkka ei vastaa työn vaativuutta, on neuvottelujen aika. Jos ajatus palkkaneuvotteluista hirvittää sinua, etukäteisharjoittelu voi olla paikallaan. Valmistaudu perustelemaan, miksi sinulle tulisi maksaa toivomasi korvaus työpanoksestasi, jotta tulevan työnantajan ehdottaessa alakanttiin jäävää palkkaa sinulla ei mene ihan jauhot suuhun.
Palkkaneuvottelut työnantajan kanssa
Eri yrityksissä voi olla hyvin erilaisia käytäntöjä palkankorotusten suhteen. Monessa yrityksessä palkkatasoon voi tulla nostetta vuosittain, joissain yrityksissä palkkakeskusteluja käydään parin vuoden välein.
Valmistaudu hyvin palkkakeskusteluihin. Voit muistisi tueksi tehdä listan asioista, joista haluat keskustella työnantajasi kanssa. Kirjaa myös syyt, miksi sinun tulisi saada palkankorotus. Oletko esimerkiksi saavuttanut huomattavasti parempia tuloksia edellisvuoteen verrattuna tai onko kehitystyölläsi ollut työyhteisön panosta tehostavia vaikutuksia? Kerro konkreettisten esimerkkien kautta, miten työpanoksesi on ollut kullanarvoista yrityksen menestyksen kannalta.
Jos palkasta keskusteleminen on sinusta jännittävää, harjoittele etukäteen esimerkiksi ystävän tai kollegan kanssa, mitä haluat sanoa. Pyydä palautetta ja hio palkkapuheesi tämän perusteella kuntoon. Mitä paremmin valmistautuneena saavut palkkakeskusteluun, sitä vakuuttavampi olet.
Näin perustelet palkankorotuksen
Ennen kuin marssit työnantajasi juttusille, pohdi vuosien varrella toteuttamiasi hankkeita, saavuttamiasi tuloksia ja kaikkia saavutuksiasi, jotka puhuvat yksiselitteisesti palkankorotuksen puolesta. Oletko saanut lisää vastuuta tai työtehtäviä? Jos vastauksesi on kyllä, palkankorotuksen pitäisi olla selvä juttu. Esitä hitusen korkeampi palkkatoive kuin mihin olet tyytyväinen – työnantaja ei tarjoa välttämättä heti sitä summaa, jonka haluat.
Terve itsevarmuus on kaiken a ja o
Palkkaneuvottelu tuntuu monesti etukäteen kuumottavalta tilanteelta, eikä ole mitenkään harvinaista, että muutama perhonen liihottelee vatsanpohjassa. Huolellinen valmistautuminen on paras konsti selättää jännitys ja lähteä keskusteluihin positiivisin mielin ja itsevarmasti.
Esitä perustelusi palkankorotukseen selkäesti ja johdonmukaisesti, muista katsekontakti ja osoita, että olet tehnyt kotityösi. Älä yhdistä palkkakeskusteluihin negatiivisia aiheita – tämä ei ole paras mahdollinen tilaisuus nostaa esiin epäkohtia, joita työnkuvaasi kuuluu. Pidä keskustelun sävy positiivisena ja painota, mitä kaikkea olet saanut aikaan yrityksessä ja millaisen panoksen annat tulevaisuudessa.
Terve itseluottamus on tärkeässä asemassa niin uutta roolia koskevissa palkkakeskusteluissa kuin palkankorotusta pohjustaessasi. Monesti uutta työtä koskevat työtarjoukset esitetään puhelimitse – tässä tilanteessa itsevarma neuvottelija ei lipsu aiheesta toiseen, vaan perustelee ytimekkäästi, miksi tietty palkkataso olisi päivänselvä asia. Ennen kaikkea ole rauhallinen ja anna itsestäsi asiallinen vaikutelma, äläkä esimerkiksi purnaa aiemman työpaikkasi palkkatasoa. Asioiden esittäminen asiallisesti antaa sinusta järkevän ja tasapainoisen vaikutelman, ja nämä ovat työnantajan suuresti arvostamia ominaisuuksia.
Onnea palkkakeskusteluihin!
Työssä viihtymisen kannalta on tärkeää, että saat työstäsi oikeudenmukaisen korvauksen. Toivomme, että sait vinkeistämme apua seuraaviin palkkakeskusteluihin. Lisää uravinkkejä voit käydä lukemassa blogistamme – tai jos sinulla on uusi urapolku mietinnässä, käy kurkkaamassa avoimet työpaikkamme? Ehkäpä uusi suunta urallesi löytyy Adeccon kautta?