Käsi pystyyn – onko sinun vaikea irrottautua töistä loman ajaksi? Onko sinulle kunnia-asia olla jatkuvasti tavoitettavissa? Kesäloma on useimmiten työntekijälle pisin, katkeamaton lomajakso, jonka tarkoituksena on palautua kuluneen vuoden kiireistä ja ladattua akut tulevia työtapahtumia varten. Jos kuitenkin kesäloman vietto menee työasioiden miettimiseen tai suorittamiseen, eikä palautumiseen, teet karhunpalveluksen itsellesi.
Kiusaus viestintäkanavien tarkistamiseen voi loma-aikaankin käydä sen verran suureksi, että loman vietto lipsahtaa työasioiden pohtimiseen; puhelimesta saa nopeasti tarkistettua sähköpostiviestit mihin vuorokauden aikaan tahansa, ja Teams-yhteydenottoja ja videopuheluja voidaan järjestää sijainnista riippumatta. Seuraavien vinkkien avulla pystyt irtautumaan töistä helpommin ja keskittymään siihen, mikä lomalla on tärkeintä: palautumiseen.
Onnistuneen loman takaa huolellinen etukäteissuunnittelu
Mitä huolellisemmin kesäkausi on suunniteltu, sitä helpommin kesäloman viettoon suuntaaminen toteutuu. Monessa yrityksessä lomat sovitaan jo hyvissä ajoin ennen kesäkauden alkamista, mikä on töiden jakamisen ja tärkeissä aikatauluissa pysymisen kannalta tärkeää. Jos työpaikallasi ei ole vielä yhdenmukaista lomakäytäntöä, ota asia puheeksi esihenkilösi kanssa.
On yrityksenkin etu, että työntekijät saavat viettää kesälomansa rauhassa ja palata energiaa ja intoa puhkuen takaisin työpaikalle. Lisäksi suunnitelmallinen kesälomien järjestäminen tarkoittaa sitä, että kesälomakaudesta huolimatta yrityksen kriittiset toimet saadaan rullaamaan ilman yllättäviä katkoksia.
Viime hetken paniikki vai leppoisa lomalle laskettelu?
Kesän lähestyessä voi tuntua siltä, että maailma täytyy saada valmiiksi ennen lomakautta. Jottei loma mene märehtiessä ja murehtiessa tekemättömiä töitä, voi olla järkevää saattaa keskeneräiset projektit päätökseen. Työkuorman pitäminen maltillisena ennen lomalle lähtemistä on silti syytä pitää mielessä; älä kasaa hirmuisia määriä ylityötunteja ja vedä itseäsi piippuun juuri ennen kesälomaa. Kaikkea ei voi, eikä edes tarvitse saada valmiiksi.
Listaa tehtävät, jotka tulee hoitaa ennen kesää, mutta muista myös delegoimisen jalo taito – keskustele esihenkilösi tai lomatuuraajasi kanssa siitä, mitkä vähemmän kiireelliset asiat voit siirtää kollegan työpöydälle. Suuremmat kokonaisuudet kannattaa suosiolla jättää suoritettaviksi loman jälkeen. Vältä uusien tehtävien haalimista ennen lomaa.
Jos olet tottunut työskentelemään kotikonttorilla tai käytät työpuhelinta muutenkin, voi olla vaikea tehdä eroa vapaa-ajan ja työn välille. Jemmaa loman ajaksi kannettava tietokone salkkuun ja jätä työpuhelin suosiolla työpaikalle tai ainakin hiljennä Teams- ja sähköposti-ilmoitukset puhelimestasi.
Mitä jos töitä täytyy tehdä lomalla?
Jos töistä irrottautuminen viikoksi tai tätä pidemmäksi ajaksi ei onnistu työn luonteesta johtuen, selkeiden sääntöjen ja rutiinien luominen itselle voi helpottaa työkuorman minimointia ja mahdollisuutta palautumiseen loman aikana.
Varaa tietyt ajankohdat tai päivät sähköpostien ja viestien läpikäymiseen ja niihin vastaamiseen. Ilmoita etukäteen kollegoillesi, milloin olet tavoitettavissa – ja pidä näistä ajankohdista kiinni, äläkä sorru selaamaan sähköpostejasi monta kertaa päivässä tai loman jokaisena päivänä. Rajaamalla tietyt aikaslotit työasioita varten sinun ei tarvitse kuluttaa lomastasi liikaa aikaa työntekoon, vaan voit keskittyä suurimmaksi osaksi lomailuun.
Vaikka työn tekeminen lomalla tuntuisi hyvältä idealta, keskity ennen kaikkea omaan jaksamiseesi ja hyvinvointiisi. Loman tärkein tehtävä on palautuminen; loma ei ole missään nimessä ajanjakso, jolloin sinulle vapautuu aikaa esimerkiksi lukematta jääneiden sähköpostien kahlaamiseen tai loppuvuoden projektien suorittamiseen. Loman tarkoitus ei ole tuoda sinulle työrauhaa, vaan nimenomaan rauhaa työasioista!
Kommunikoi selkeästi lomastasi
Vaikka olisit vain lyhyen pätkä poissa töistä, muista aina kirjata automaattinen poissaoloviesti sähköpostiisi, jotta sinun ei tarvitse suoda ajatustakaan viestintäkanaviisi tulviviin viesteihin lomasi aikana. Lisää poissaoloviestiisi tieto siitä, milloin palaat lomanvietosta takaisin työhösi. On myös hyvä mainita, etteivät viestisi siirry automaattisesti eteenpäin. Mieti jo etukäteen, keneen sinua tavoittelevat tahot voivat olla tarpeen vaatiessa yhteydessä. Lisää poissaoloviestiisi lomatuurauksesta vastaavien henkilöiden yhteystiedot, jotta työpöytäsi ei loman päätyttyä ole täpötäynnä ratkaisemattomia ongelmia.
Kirjaa lomasi selkeästi kalenteriisi. Näin kollegojesi ei tarvitse ihmetellä, mikset vastaa viesteihin – ja toisaalta kukaan ei järjestä palavereja tai lisää sinulle huomiota vaativia tehtäviä lomasi aikana.
Ota jo hyvissä ajoin puheeksi kollegojesi kanssa, tarvitsevatko he sinulta tietoa tai apua ennen lomalle lähtöä. Näin helpotat kollegojesi työarkea ja samalla varmistat, että voit lähteä loman viettoon rennoin mielin. Onko ilmaan jäänyt roikkumaan asioita, joita kollegasi tarvitsevat päästäkseen omissa töissään eteenpäin, esimerkiksi käyttöoikeus tiettyihin järjestelmiin, hyväksyntä prosessin seuraavaan vaiheeseen tai lupa rekrytoinnin käynnistämiseen?
Palautuminen on tärkeää ympäri vuoden
Sen sijaan, että keskityt oman energiatason nostattamiseen vain yhden lomajakson ajan, muista palautumisen merkitys aivan koko vuoden ajan – pienet teot ja hyvinvointia tukevat rutiinit auttavat työarjessa jaksamisessa. Jo esimerkiksi pidennetty lounashetki työpaikan ovien ulkopuolella työkavereiden kanssa, etätyöpäivän lenkkitauko tai joustavan työajan mahdollistama työpäivän käynnistäminen tuntia myöhemmin piristävät perustyöviikkoa.
Esimerkiksi meillä Adeccolla on lanseerattu kollegoiden jaksamisen tukemiseksi hyvinvointipaketti, johon kuuluvat muun muassa ylimääräiset Adecco-vapaapäivät koko henkilöstölle arkipyhien yhteydessä, lisävapaat työn ja perheen yhteensovittamiseksi esimerkiksi lapsettomuushoitojen tai vanhemman äkillisen sairastumisen yhteydessä, palvelusvuosivapaat sekä vapaapäivät elämän muutostilanteissa. Lisäksi järjestämme joka kuukausi hyvinvointiviikon, jolloin kollegamme voivat käyttää yhden työtunnin vapaasti valitsemaansa hyvinvointia tukevaan toimintaan.
Jokaisella työelämän taiturilla on oikeus palautumiseen ja hyvinvointinsa vahvistamiseen. Työtehtävien suorittaminen kuuluu työaikaan, mutta loma on sinulle tärkeää aikaa palautua ja panostaa omaan psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Kun sinun on aika jättää muutamaksi viikoksi työvaatteet kaappiin tai tietokone kiinni, lähde lomanviettoon kepein mielin. Muista, että lomalle lähtijällä ei ole yhtäkään syytä potea syyllisyyttä, kun on vuosiloman aika. Rentouttavaa kesää!