Meillä jokaisella on omat taitomme ja vahvuutemme. Jotkut ovat itsevarmempia omista vahvuuksistaan ja tiedostavat ne hyvin, toisille omien vahvuuksien löytäminen voi tuntua haastavalta. Uutta työpaikkaa etsiessä kyky tunnistaa omat vahvuudet ja tuoda ne esiin vakuuttavalla tavalla on kuitenkin sinulle valttikortti. Tässä artikkelissa kerromme, miten saat tuotua taitosi oikealla tavalla esiin työnhaussa – miten tunnistat ja puhut vahvuuksistasi itsevarmasti?
Tunnista taitosi ja vahvuutesi
Aloita perusteista: listaa asiat, joissa olet mielestäsi erityisen hyvä. Pohdi, millaisia työelämätaitoja ja kykyjä olet aiempien työtehtäviesi kautta jo saanut. Entä mitkä ovat vahvuudet, jotka auttoivat sinua nappaamaan kunkin työpaikan ja saavuttamaan sinulle asetetut tavoitteet? Kun listasi kasvaa, voit aloittaa asioiden lajittelun eri kategorioihin – koviin ja pehmeisiin taitoihin.
Jos taitojen listaaminen tuntuu vaikealta, hyödynnä netistä löytyviä itsearviointityökaluja, joiden avulla voit tunnistaa olemassa olevat taitosi. Pyydä myös jotakuta toista kuvailemaan sinua omasta näkökulmastaan! Voi vaatia rohkeutta kysyä nykyisiltä tai entisiltä kollegoilta, mitä he pitävät taitoinasi ja vahvuuksinasi. Omalta mukavuusalueelta poistuminen on kuitenkin sen arvoista. Kollegat pystyvät auttamaan listan kehittämisessä ja kenties tunnistamaan vahvuusalueita, joita et ollut aikaisemmin ajatellutkaan.
Erotu joukosta taidoillasi
Kun olet tunnistanut taitosi, seuraava vaihe on pohtia, miten saat tuotua osaamisesi parhaiten esille ansioluettelossasi tai saatekirjeessäsi. Keskity taitoihin, jotka ovat mielestäsi tärkeimpiä hakemassasi työssä. Kirjoita yhdellä tai kahdella lyhyellä virkkeellä, miten taitojesi avulla onnistuit aikaisemmissa työtehtävissäsi. Taitojen korostaminen oikeassa asiayhteydessä on aina hyvä tapa tuoda osaamistasi esille.
Kun kerrot taidoistasi ja kuinka olet hyödyntänyt niitä, monet rekrytoijat suosittelevat käyttämään lisäksi toimintasanoja. Tällaisia sanoja voivat olla esimerkiksi seuraavat; organisoida, johtaa, kehittää, hallinoida, saavuttaa ja niin edelleen. Muista käyttää myös positiivisia ilmauksia, kuten halukas oppimaan, ahkera, luotettava ja motivoitunut, kuvaamaan itseäsi ja saavutuksiasi.
Lisäksi mieti, miten saat saavutuksesi näyttämään hyvältä CV:ssä erilaisten mitattavien määreiden avulla. Esimerkiksi ”Olin osa tiimiä, joka nosti yrityksen liikevaihtoa 10 prosentilla” tai ”toimitin asiakkaillemme määrän x tavaroita, mikä ylitti kuukausittaisen tavoitteen”. Pohdi, miten taitosi auttoivat sinua saavuttamaan ja ylittämään tavoitteet.
Yritä olla toistamatta itseäsi. CV:n ja saatekirjeen on oltava ytimekkäitä. Jos olet käsitellyt tiettyä osaamista yhdessä osassa, mieti erilaisia taitoja kertoessasi kokemuksestasi muissa osioissa. Ajattele saatekirjettäsi mahdollisuutena laajentaa ansioluettelossasi mainittuja avaintaitoja, jotka on räätälöity hakemasi työn vaatimusten mukaan.
Taidoista puhuminen haastattelussa
PMonille haastattelu on vaikein osuus työnhaussa – omista vahvuuksista kirjoittaminen voi olla haastavaa, mutta niistä puhuminen on vielä asia erikseen. Paras tapa kohentaa itseluottamusta on harjoittelu. Tee harjoitushaastatteluja kavereiden kanssa tai harjoittele peilin edessä, kunnes olet tarpeeksi itsevarma puhumaan itsestäsi ja taidoista, joita voit tuoda yritykseen.
Käytä esimerkkejä! Kun sinulta kysytään klassinen kysymys ”Mitkä ovat vahvuutesi?”, täydennä vastaustasi konkreettisten esimerkkien avulla. Jos kuvailet vahvuudeksesi asiakaspalveluhenkisyyttä, kuvaile, millaisissa työtilanteissa olet loistanut taitojesi avulla. Tai jos ongelmanratkaisukykysi on omasta mielestäsi huippuluokkaa, kerro, millaisia pulmia olet saanut selvitettyä aiemmissa työtehtävisssäsi.
Entä miten kannattaa vastata, kun haastattelija kysyy heikkouksistasi? Vastatessasi tähän kysymykseen käytä esimerkkejä, jotka eivät estä kykyäsi tehdä työtä, johon haet. Kerro, kuinka muissa rooleissasi menestyit heikkoudestasi huolimatta ja mitä olet oppinut muilta kollegoiltasi, jotka ovat auttaneet sinua kehittymään. Työnantajat arvostavat rehellisyyttä ja itsetietoutta; ne osoittavat, että olet valmis oppimaan ja kehittämään itseäsi samalla, kun osoitat olevasi ammatillisesti kyvykäs.
Älä pelkää pyytää apua vahvuuksiesi ja heikkouksiesi tunnistamisessa. Netistä löytyy paljon erilaisia apuohjelmia aiheeseen liittyen. Mieti myös kontaktejasi – ketkä voivat olla avuksi, kenen mielipiteisiin luotat ja kenen uran jalanjälkiä haluaisit seurata?
Katso myös Adeccon muut vinkit työnhakuun ja lataa Adeccon työnhakuopas!