Se, että olet saanut haastattelukutsun, kertoo siitä, että rekrytoija näkee sinussa potentiaalia työtehtävään. Työhaastattelu on siis sinulle erinomainen näytön paikka osoittaa, että sinua kiinnostava työpaikka kuuluu sinulle. Olemme jo jakaneet käytännön vinkit työhaastatteluun valmistautumiseen ja siihen, mitä kannattaa kysyä työhaastattelussa, mutta tällä kertaa tarkastelemme haastattelutilannetta vähän erilaisesta näkökulmasta. Mitä sinun tulisi välttää haastattelussa?
Esität haastattelussa olevasi muu kuin olet
Ole aina oma itsesi työhaastattelussa – älä yritä esittää olevasi muunlainen kuin olet. Rekrytoijan tehtävä on varmistua siitä, että pätevyytesi lisäksi henkilökohtaiset ominaisuutesi ja motivaatiosi sopivat hakemaasi työtehtävään ja yritykseen – ja että tulet viihtymään uudessa työssäsi. Siksi teet itsellesi vain karhunpalveluksen, jos kehität itsellesi uuden minän haastattelua varten.
Työnhakuasi saattaa jouduttaa se, ettet oikein viihdy nykyisessä työssäsi. Työtehtäväsi eivät välttämättä anna sinulle tarpeeksi haasteita tai työpaikan ilmapiirissä olisi parantamisen varaa. Kuitenkin hätäisellä työnhaulla ja virheellisen vaikutelman antamalla et todennäköisesti löydä sen sopivampaa työtä. Jos hakemasi työpaikka sisältää paljon toistoa ja vaatii rutiiniensietokykyä, mutta itse kaipaat vaihtelua ja spontaanisuutta työhösi, saatat roolin vetämisellä päätyä työhön, josta et itse asiassa pidä.
Unohdat käyttäytymistavat
Työhaastattelussa, kuten missä tahansa muussakin tilanteessa, hyvä ja asiallinen käytös vie sinut pitkälle. Pienilläkin asioilla on suuri merkitys. Jo tervehtiminen haastattelun aluksi ja lopuksi, asialliset vastaukset kysymyksiin sekä hymy antavat sinusta hyvän vaikutelman.
Kunnioita rekrytoijan aikaa. Haastattelulle on varattu usein tietty aikaraami, ja haastattelija haluaa esittää sinulle tietyt kysymykset. Älä venytä turhaan haastattelua jaarittelemalla, vaan vastaa sopivan ytimekkäästi sinulle esitettyihin kysymyksiin. Lisäksi varmista jo hyvissä ajoin ennen haastattelua, miten pääset haastattelupaikalle myöhästymättä. Jos kuitenkin syystä tai toisesta et ehdi haastatteluun ajoissa, soita haastattelijalle ja kerro myöhästymisestäsi – ja pahoittele tilannetta.
Asenteella on suuri vaikutus siihen, millaisen vaikutelman jätät itsestäsi. Ylimielisyys ei kuulu haastatteluun. Vaikka asiantuntemuksesi hakemaasi tehtävään olisi selkeästi syvempää kuin haastattelijalle, et jätä itsestäsi kovinkaan ammattimaista vaikutelmaa suhtautumalla vähättelevästi tai jopa epäasiallisesti haastattelutilanteeseen ja haastattelijaan.
Olet huolimaton
Jos haastattelija pyytää sinua ottamaan esimerkiksi mukaasi työtodistuksesi, pätevyyskorttisi tai CV:si, varmista ennen haastatteluun lähtemistä, että tarvittavat dokumentit ovat varmasti mukanasi.
Kun uusi työpaikka on kiikarissa, tulee lähettäneeksi hakemuksen useampaan eri yritykseen. Yksi varmimmista keinoista jättää itsestä negatiivinen vaikutelma on se, että menet haastattelussa tai haastattelukutsun saadessasi sekaisin yrityksestä ja työpaikasta, johon olet hakenut. Haastattelija ei halua kuulla sinun puhuvan kilpailevasta yrityksestä, vaan haluaa kuulla motivaatiosi työhaastattelun kohteena olevaan paikkaan. Et varmaankaan ilahtuisi, jos haastattelija kutsuisi sinua koko ajan väärällä nimellä?
Unohdat haastatteluun valmistautumisen
Haastattelussa onnistuminen vaatii jonkin verran valmistautumista. Ota selvää työantajayrityksestä jo ennen haastattelua, tee itsestäsi vakuuttava esittely ja pohdi mielessäsi vastauksia useimmin kysyttyihin haastattelukysymyksiin. Lisäksi annat itsestäsi positiivisen vaikutelman, kun mietit jo etukäteen, mitä sinä haluat kysyä yritykseltä. Jos et yhtään mieti ennakkoon, mikä sinua kiinnostaa yrityksessä ja sen työpaikassa, on riskinä, että vastauksesi jäävät huteriksi etkä vakuuta haastattelijaa.
Työpaikan saaminen ei ole pelkästään pukeutumisen varassa, tosin asialliset, hakemaasi työhön sopivat vaatteet antavat sinusta huomattavasti ammattimaisemman kuvan kuin epäsiistit ja likaiset romppeet. Osaamisesi ja persoonasi ovat haastattelijan mielestä tietenkin tärkeämpiä kuin se, oletko pukenut päällesi verkkarit vai kauluspaidan, mutta asianmukainen pukeutuminen viestii, että arvostat haastattelutilannetta ja hakemaasi työpaikkaa.
Vellot negatiivisuudessa
Vaikka perusteita olisi, älä koskaan hauku nykyistä työnantajaasi tai aiempia työpaikkojasi työhaastattelussa. Edellisten työnantajien haukkuminen antaa vaikutelman, että jatkat samalla menolla myöhemminkin – eli jos yritys palkkaa sinut, kerrot yhtä negatiivisia asioita uudestakin työpaikasta.
Kun haluat kertoa syyn työpaikan vaihdolle rakentavasti, voit keskittyä siihen, mitä olet oppinut työssäsi ja mitä uusia mahdollisuuksia etsit nyt. Voit tuoda esille, että haet ympäristöä, jossa voit kehittää osaamistasi ja olla entistä suuremmassa roolissa edistämässä yrityksen menestystä ilman, että kommentoit negatiivisesti entistä työnantajaa tai esihenkilöä.
Lisäksi: jännittää saa, mutta kauhusta kankea ei tarvitse olla
Jännittäminen on aivan täysin ymmärrettävää, mutta jos vastauksesi jäävät tyngiksi tai et saa jännitykseltäsi ajatuksiasi pysymään kasassa, on hyvä harjoitella esimerkiksi kaverin kanssa haastattelutilannetta ennakkoon. Jos koet olevasi ujo, harjoittelu haastattelutilanteita varten tekee sinusta mestarin. Muista, että pöydän toisella puolella on ihminen, jota saattaa myös vähän jännittää! Sitä paitsi haastattelija on arvioinut sinut potentiaaliseksi hakijaksi, joten luota itseesi ja osaamiseesi.
Kaipaatko lisää vinkkejä työnhakusi tueksi? Käy lataamassa Adeccon työnhakuopas, johon olemme koonneet vastaukset kaikkiin sinua askarruttaviin, työnhakuun liittyviin kysymyksiin. Entä oletko jo käynyt selaamassa Adeccon avoimet työpaikat?