Huijausyrityksiä Adeccon nimissä! Olemme saaneet tietoomme, että Adecco Finlandin rekrytoijina esiintyvät henkilöt ovat lähestyneet ihmisiä viesteillä Whatsapissa, Facebookissa, Messengerissä ja sähköpostilla. Näillä henkilöillä ei ole mitään yhteyttä Adeccoon. Jos epäilet saamasi viestin oikeellisuutta, voit tarkistaa Adecco Finlandin yhteystiedot kotisivuiltamme. Kaikki avoimet työpaikkamme löytyvät täältä sekä täältä!

Announcement bar for clients

Mitä jos työpaikkaa ei löydy?

Oletko kahlannut kaikki mahdolliset työpaikkailmoitukset työnhakuportaaleista läpi, muttei unelmatyöpaikkaa tunnu millään löytyvän? Tai oletko käynyt haastattelussa haastattelun perään saamatta kuitenkaan täysosumaa? Olemme koonneet tähän blogitekstiin konkreettiset vinkit työnhakusi tueksi – mitä kannattaa tehdä, jos työpaikkaa ei löydy?

Ovathan CV ja työhakemus kunnossa?

Jos uusi työpaikka ei meinaa tarttua haaviisi, oletko tarkistanut, että CV:si ja työhakemuksesi ovat ajan tasalla? Jos olet esimerkiksi suorittanut vastikään lisätutkintoja tai kursseja, lisää uudet tietosi ja taitosi ansioluetteloosi. Entäpä oletko saanut tämänhetkisessä työssäsi uusia vastuualueita tai oppinut käyttämään tiettyä järjestelmää, ja tukevatko nämä taidot sinua työnhaussa?

Räätälöinti on yksi tärkeimmistä asioista, kun puhutaan hakemuskirjeestä ja CV:stä; kohdenna hakemuksesi tehtävä- ja yrityskohtaisesti. Tarkista kahteen ja mieluusti kolmeenkin kertaan, että olet varmasti kirjoittanut hakemasi työtehtävän ja yrityksen nimen oikein työhakemuksessasi. Jos haet useampaa työpaikkaa yhtä aikaa, varmista siis, etteivät yritykset ole menneet hakemuksissasi sekaisin – rekrytointipäätöksen tekevälle ei jää kovinkaan huolellinen vaikutelma henkilöstä, joka kertoo olevansa motivoitunut työskentelemään ihan toisessa organisaatiossa.

Pyri myös oikeakielisyyteen. Jos et ole ihan varma jonkin sanan kirjoitusasusta, saisitko apua oikolukuun vaikkapa kaveriltasi, opettajaltasi tai perheenjäseneltäsi? Pika-apua esimerkiksi yhdyssanojen tai pilkutuksen tarkistamiseen löydät Kotimaisten kielten keskuksen eli Kotuksen sivuilta sekä ohjepankista.

Poimi työpaikkailmoituksesta termit, joita käyttäisit kuvaillessasi taitojasi ja ominaisuuksiasi, ja lisää ne työhakemukseesi. Jos työpaikkailmoituksessa on esitetty, että sopivalla henkilöllä tulee olla erinomaiset ongelmanratkaisutaidot, jotka ovat sopivasti sinun vahvuuksiasi, mainitse nämä hakemuskirjeessäsi. Kuvaile konkreettisin esimerkein, millaisissa tilanteissa olet päässyt hyödyntämään vahvuuksiasi.

Siisti ja napakka CV erottuu positiivisesti edukseen. Oletko jo käynyt lataamassa Adeccon CV-mallin?

Haastatteluun valmistautuminen on kaiken a ja o

Saavu haastatteluun ajoissa – selvitä hyvissä ajoin jo etukäteen, miten pääset haastattelupaikalle ja kuinka paljon aikaa siirtyminen pelipaikalle vaatii. Jos kuitenkin myöhästyt syystä tai toisesta, ilmoita tästä haastattelijalle, jotta annat itsestäsi asiallisen ja kohteliaan vaikutelman.

Valmistaudu haastatteluun pohtimalla omia vahvuuksiasi ja myös kehittämisalueitasi, sillä näitä useimmissa haastatteluissa kysytään. Monesti työhaastatteluissa toistuvat tietyt kysymykset, joten käy lukemassa etukäteen blogipostauksemme yleisimmistä työhaastattelukysymyksistä.

Mausta vastauksesi terveellä itsevarmuudella. Suomalaiseen kulttuuriin kuuluvat usein vaatimattomuus ja itsensä vähätteleminen, mutta anna osaamisesi loistaa haastattelutilanteessa! Vakuuta haastattelija siitä, että sinulla on riittävät tiedot ja taidot tehtävässä menestymiseksi sekä roppakaupalla motivaatiota uusien taitojen omaksumiseksi. Omista vahvuuksista kertominen voi tuntua haastavalta, mutta blogistamme löydät vinkkejä taitojen tunnistamiseen ja niiden esiintuomiseen.

Pysy kuitenkin realistisena osaamisesi suhteen – jos vaikkapa väität hallitsevasi tietyn järjestelmän, mutta työtehtäviä suorittaessasi esihenkilöllesi paljastuukin, ettei osaamista vielä ole, nakertaa tämä yrityksen luottamusta sinuun. Kerro siis haastattelussa rehellisesti ja avoimesti pätevyyksistäsi liiallista vähättelyä välttäen.

Muista itsereflektio

”Valitettavasti valintamme ei tällä kertaa kohdistunut sinuun” ei ole mukavin mahdollinen sähköpostiviestin sisältö. Kun on nähnyt vaivaa CV:n kirjoittamiseksi ja räätälöinyt hakemuskirjeen yrityskohtaisesti, on suuri pettymys saada automaattiviesti työpaikkatarjouksen sijaan.

Vaikkei uuden työpaikan ovi avautunut hakemaasi työtehtävään, voi yrityksessä olla tarjolla sinua houkuttelevia työpaikkoja myöhemminkin. Jätä siis itsestäsi asiallinen kuva – tilanne saa ehdottomasti harmittaa ja voit myös kertoa valinnasta kertovalle rekrytoijalle, että olit odottanut erilaista viestiä. Itsereflektio on kuitenkin tärkeä asia. Kysy rekrytoijalta, mikä painoi vaakakupissa valinnassa ja olisitko voinut vaikkapa painottaa enemmän tiettyä osaamistasi hakemuksessa tai haastattelussa. Valittiinko tehtävään henkilö, jolla on sellaista osaamista, jota sinäkin voisit kerryttää lisäopintojen kautta?

Muista, että monesti hakijoita saattaa tulla yhteen paikkaan kymmeniä, jopa satoja, joten jo haastatteluun pääseminen kertoo siitä, että sinussa on roimasti potentiaalia. Älä siis lannistu!

Lavenna työnhakuasi

Oletko keskittynyt etsimään vain tiettyä roolia tai tietyn yrityksen työtehtäviä tuloksetta? Ehkäpä voisi olla aika laventaa työpaikkaseulaa ja antaa mahdollisuus erilaiseen urapolkuun. Osa-aikatyöstä voi poikia kokoaikatyö, sijaisuudesta tai harjoittelijan pestistä voi tulla jatkoa unelmatyöhösi ja suorittavasta roolista voit edetä asiantuntijatehtäviin tai vaikka työnjohtajaksi. Tai miltä kuulostaisi uuteen toimialaan tutustuminen?

Uskalla kokeilla myös vähän erilaista työtä kuin olit ehkä ajatellut – palkkana tästä voi tulla sinulle mielenkiintoinen ura!

Sosiaalisen median ja verkostojen hyödyntäminen

Suorahakua tehdään yhä enenevissä määrin itsestään selvänä osiona rekrytointiprosesseja, ja moni rekrytoija hyödyntää LinkedIniä työkalunaan. Oletko päivittänyt jo LinkedIn-profiilisi ajan tasalle ja lisännyt olennaiset työkokemukset ja avainsanat profiiliisi? Entäpä oletko harkinnut, että tekisit LinkedIniin esimerkiksi videon tai postauksen, jossa kerrot olevasi avoin uusille työmahdollisuuksille?

Eri työnhakuportaaleissa on työpaikkavahteja, joihin rekisteröitymällä saat ilmoituksen sinua kiinnostavista työpaikoista sähköpostitse. Jos esimerkiksi Adeccon avoimista työpaikoista ei löydy elämäntilanteeseesi juuri nyt sopivaa työpaikkaa, voit tallentaa hakemuksesi ja CV:si tietokantaamme ja asettaa työpaikkavahdin, joka ilmoittaa sinulle kriteerejäsi vastaavista avoimista työpaikoista.

Lisäksi Facebookissa on erilaisia alueellisia ryhmiä, joissa ilmoitetaan avoimista työtehtävistä. Kokeile, millaisella hakusanalla löydät sinua kiinnostavien alojen ryhmät.

Muista myös verkostoitumisen merkitys osana työnhakuasi! Suorahakija voi ottaa yhteyttä LinkedInin kautta, tuttava voi vinkata kivasta pestistä, ja sanomalehdessä julkaistun työpaikkailmoituksen sijaan voit kuulla potentiaalisesta työnantajasta harrastusporukan kautta.

Oletko vielä käynyt kurkkaamassa Adeccon avoimet työpaikat? Jos sopivaa työmahdollisuutta ei vielä löytynyt ilmoitustemme joukosta, voit myös rekisteröityä työnhakijaksi, jolloin saat ilmoituksen sinua kiinnostavista työtehtävistä.

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä