Tulevaisuuden työmarkkinoilla tarvitaan aivan uudenlaisia taitoja kuin ennen – olemme blogissamme käsitelleet esimerkiksi vihreän siirtymän ja teknologiakehityksen vaikutuksia työelämään. Työmarkkinoilla puhutaan tällä hetkellä paljon kovista ja pehmeistä taidoista, jotka ovat keskiössä, kun yritys pyrkii menestymään kilpailluilla markkinoilla. Mitä kovat ja pehmeät taidot tarkoittavat, ja miksi ne tarkalleen ottaen ovat niin tärkeässä asemassa yrityksen kilpailukyvyn tukemisen kannalta?
Mitä ovat kovat ja pehmeät taidot?
Kovat taidot (hard skills) tarkoittavat työkokemuksen ja koulutuksen kautta kerrytettyä osaamista. Kovat taidot ovat työn ja koulutuksen kautta hankittuja konkreettisia taitoja; asianajajan tai kirjanpitäjän ammattiosaaminen, kieli- ja koodaustaidot tai puhelinsovellusten rakentaminen ovat esimerkkejä kovista taidoista.
Pehmeitä taitoja (soft skills) ei voi opetella aivan samalla tavalla kuin kovia taitoja, eikä niitä voi mitata. Pehmeiden taitojen merkitys työelämässä on kuitenkin suuri. Pehmeät taidot ovat enemmänkin yksilön sisäsyntyisiä, henkilökohtaisia ominaisuuksia ja kyvykkyyksiä. Pehmeitä taitoja ovat esimerkiksi kriittinen ajattelu, kommunikaatiotaidot, empatia, johtamis-, vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot, kyky ratkaista ongelmia ja konflikteja, luovuus sekä muutosvalmius ja joustavuus.
Tarvitaanko pehmeitä taitoja teknologiakehityksen myötä?
Onko pehmeillä taidoilla sijaa tulevaisuuden työelämässä? Adecco Groupin työelämätutkimuksen perusteella on – loppuvuonna 2024 julkaistu tutkimus osoittaa, että jopa 73 % suomalaisista työntekijöistä painottaa inhimillisyyden tärkeyttä työelämässä. Mielenkiintoista on, että lukema on noussut jopa kymmenellä prosentilla edellisvuoden tutkimuksesta, jolloin suomalaisista 63 % uskoi inhimillisyydellä olevan tekoälyä suurempi painoarvo työelämässä.
Työelämätutkimuksen perusteella suomalaistyöntekijöille tekoäly on lähinnä arkea sujuvoittava työkalu, mutta teknologisten innovaatioiden ei uskota voivan korvata inhimillisen osaamisen merkitystä. Myös Forbes korostaa, että tekoäly voi esimerkiksi prosessoida tietoa ihmistä nopeammin, mutta se ei pysty tulkitsemaan vivahde-eroja tai tekemään yhteistyötä. Lisäksi LinkedInin globaalin rekrytointitutkimuksen mukaan yritykset ovat havahtumassa siihen, että rekrytointipäätösten pohjaaminen kyvykkyyksiin ja osaamisen kehittäminen ovat askeleita menestykseen.
Miksi sekä kovia että pehmeitä taitoja tarvitaan työelämässä?
On toimialoja, joilla painotetaan kovien taitojen merkitystä. Esimerkiksi teknologian ja teollisuuden eri rooleissa tarvitaan usein tiettyä ammattiosaamista tai koulutustaustaa. Kuitenkin pehmeiden taitojen merkitystä ei kannata unohtaa – etenkin toimialat, jotka kärsivät osaajapulasta eli siitä, että tarvittavaa ammattiosaamista ei ole saatavilla, hyötyvät uusia osaajia palkatessaan pehmeiden taitojen ymmärtämisestä. On hyvä muistaa, että kovia taitoja voi oppia; vaikka hakijalla ei ole vielä tarvittavaa kokemusta tai koulutusta, pehmeät taidot tukevat uuden osaamisen hankkimisessa. Lisäksi tulevaisuuden työelämässä tarvitaan inhimillistä kyvykkyyttä ja taitoa ratkaista yhä kompleksisempia ongelmia. Pehmeät taidot lisäävät yrityksessä innovaatioiden määrää, mikä puolestaan edistää yrityksen tuottavuutta, tehokkuutta ja myös kasvutavoitteita. Ilman kovia taitoja innovaatioiden toteuttaminen jää kuitenkin vajaaksi.
Adecco yrityksesi HR-kumppanina huolehtii siitä, että yrityksessäsi on tarvittavaa ammattitaitoa mutta myös yritystäsi täydentäviä ominaisuuksia. Adeccon kautta yrityksesi saa tukea uuden työntekijän löytämiseen ammattitaidolla vedettyjen rekrytointiprosessien kautta, mutta lisäksi avullamme yrityksesi voi kartoittaa, millaista osaamista yrityksessäsi jo on ja tukea osaamisen sijoittamisessa oikeisiin tehtäviin. Tutustu henkilöstöjohtamisen palveluihimme tai ota meihin suoraan yhteyttä!
Lue lisää:
Forbes: When Times Are Hard, It’s The Soft Skills That Will Save Us
LinkedIn: A new recruiting playbook
Adeccon artikkeli: Suomi muita Pohjoismaita jäljessä tekoälyn käyttöönotossa
Adeccon artikkeli: Tekoäly säästää työntekijöiltä keskimäärin tunnin päivässä
Adeccon artikkeli: Tekoäly työelämässä
https://discover.adeccogroup.com/GWoF2024_GlobalReport