Huijausyrityksiä Adeccon nimissä! Olemme saaneet tietoomme, että Adecco Finlandin rekrytoijina esiintyvät henkilöt ovat lähestyneet ihmisiä viesteillä Whatsapissa, Facebookissa, Messengerissä ja sähköpostilla. Näillä henkilöillä ei ole mitään yhteyttä Adeccoon. Jos epäilet saamasi viestin oikeellisuutta, voit tarkistaa Adecco Finlandin yhteystiedot kotisivuiltamme. Kaikki avoimet työpaikkamme löytyvät täältä sekä täältä!

Announcement bar for clients

Miten nitistää huijarisyndrooma?

Tuntuuko sinusta siltä, ettet ansaitse saamaasi menestystä työurallasi, olet saanut työpaikkasi ihan silkalla tuurilla tai ettei sinulla oikeastaan ole edes riittävästi taitoa pärjätäksesi alallasi? Oletko joskus ajatellut, ettet varmaankaan saa hakemaasi työpaikkaa, sillä niin monta muuta sinua parempaa hakijaa on myös hakemassa samaan tehtävään? Jos vastasit useampaan kuin yhteen kysymykseen ”kyllä”, saatat potea huijarisyndroomaa. Tiesitkö, että jopa 70 % ihmisistä kokee huijarisyndrooman oireita, joita ovat esimerkiksi oman osaamisen, pätevyyden ja saavutusten jatkuva vähättely sekä epäonnistumisen pelko?

Mikä on huijarisyndrooma?

Olet saattanut törmätä huijarisyndrooman (englanniksi imposter syndrome) käsitteeseen somessa, sillä ilmiöstä on riittänyt keskustelua viime vuosina. Kuten Forbes osoittaa, huijarisyndrooma on kuitenkin tunnistettu jo vuosikymmeniä sitten. Huijarisyndroomaa ei ole määritelty mielenterveyden häiriöksi, vaan siitä puhutaan psykologisena ilmiönä.

Meistä jokainen voi joutua huijarisyndrooman kouriin iästä, työkokemuksesta tai roolista riippumatta - Forbes nostaa esiin, että jopa 70 % ihmisistä kokee jossain vaiheessa elämäänsä huijarisyndrooman oireita, joita ovat esimerkiksi oman osaamisen, pätevyyden ja saavutusten jatkuva vähättely tai jopa kieltäminen, perfektionismi, itseluottamuksen puute sekä epäonnistumisen pelko. Huijarisyndroomaa poteva kuvittelee olevansa huijari, jonka osaamattomuus vielä paljastuu muillekin. Henkilö uskoo sitkeästi, että hänen saavutuksensa perustuvat onnenpotkaisuihin tai muihin ulkopuolisiin tekijöihin, ei omaan taitotasoon.

Huijarisyndroomalle alttiita ovat erityisesti tunnolliset suorittajat. Eri tutkimusten, esimerkiksi BBC:n, mukaan huijarisyndroomalle alttiita ovat erityisesti naiset ja eri vähemmistöryhmiin kuuluvat henkilöt. Toisaalta Duunitorin artikkelissa todetaan, että ikä ja sukupuoli eivät yksiselitteisesti altista huijarisyndroomalle, mutta miehet saavat helpommin tukea epävarmuutensa käsittelyyn naisiin verrattuna.

Huijarisyndrooma työelämässä

Huijarisyndroomalla voi olla pitkäkantoinen vaikutus yksilön hyvinvointiin, mielenterveyteen sekä urakehitykseen; huijarisyndroomasta kärsivät saattavat painiskella ahdistuksen, työuupumuksen, stressin ja masennuksen kanssa. Huijariksi itsensä kokeva ei uskalla hakea liian haastavina pitämiään työtehtäviä, vaan hän tyytyy vähempään kuin missä hän osaamisensa perusteella voisi hyvin pärjätä. Henkilön itsekuva voi olla niin vinoutunut, että yksilö ei osaa ottaa vastaan positiivista palautetta, saati mielenkiintoista työtä, jota hän ei usko ansaitsevansa.

Miten nitistää huijarisyndrooma?

    1. Unohda vertailu. Vaikka työkaverisi, ystäväsi tai somessa seuraamasi henkilö näyttää onnistuvan ihan kaikessa mahdollisessa, ei se välttämättä ole koko totuus. Onnistumisten esiintuominen on helpompaa kuin epäonnistumisista kertominen, kuten Euroopan komission sivuilla muistutetaan. Kaikki eivät ole luonnonlahjakkuuksia, kaikki eivät tee asioita täydellisesti ensiyrittämällä, ja harva meistä välttyy kokemasta epävarmuuden tuntemuksia jossain kohtaa elämäänsä.

    2. Luota omiin kykyihisi. Kun saat kehuja, hyväksy ne, äläkä vähättele heti itseäsi tai onnistumistasi. Opettele ennen kaikkea tunnistamaan ja tunnustamaan onnistumiset ja kyvykkyytesi itsellesi, jotta saat sisäisen kriitikkosi hiljennettyä. Menestyksesi ei ole pelkästään sattumankauppaa tai pelkkää tuuria, vaan onnistumisten takana ovat taitosi, sitoutuneisuutesi ja kova työsi. Jos et meinaa uskoa itseäsi, löydät CV:stäsi todisteet: et ole päässyt nykyiseen tehtävääsi aivan ansioitta.

    3. Hyväksy epävarmuus ja pyri kääntämään negatiiviset tunteet positiivisiksi. Valitettavasti huijarisyndroomaan ei olemassa mitään ihmelääkettä, vaan itsetunnon parantamiseen tarvitaan aikaa, kärsivällisyyttä ja itsetutkiskelua sekä ennen kaikkea sympatiaa itseään kohtaan. Itseluottamuksen rakentamiseen ja luvan urasta nauttimiseen voi saavuttaa, kun uskaltaa hyväksyä tunteensa ja käsittelee niitä.

    4. Suhtaudu kritiikkiin rakentavasti – älä ota palautetta henkilökohtaisesti. Epäonnistumiset kuuluvat olennaisesti meidän jokaisen urapolulle. Sen sijaan, että ottaisit jokaisen epäonnistumisen todisteena siitä, ettet osaa yhtään mitään, ota mokat ja kämmit tilaisuutena uuden oppimiseen. Unohda liiallinen itseruoskinta ja pohdi, miten voit kääntää tilanteen itsesi kehittämiseen. Ehkäpä tilanne on osoitus siitä, että suunnitelmasi olisi kaivannut vielä hitusen hiomista tai on aika harkita lisäkoulutusta – mutta moka voi olla myös ihan puhdas sattuma. Siksi liiallinen itsekriittisyys ei edistä muuta kuin pahaa oloa, mutta epäonnistumisen kohtaaminen oppimisen paikkana kehittää sinua.

    5. Keskustele. Omista tuntemuksista ja kokemuksista puhuminen voi auttaa sinua tarkastelemaan itseäsi ihan eri perspektiivistä ja muistuttaa siitä, ettet todellakaan pode huijarisyndroomaa yksin. Onko sinulla työpaikalla mahdollisuus jutella mentorin tai valmentajan kanssa? Jos opiskelet, voisitko jutella opinto-ohjaajasi kanssa? Myös perheenjäsen, hyvä ystävä, kollega tai tarvittaessa ammattilainen voivat auttaa sinua saamaan itsearvostuksen takaisin. Tärkeintä on, että juttelet henkilön kanssa, johon luotat ja joka tukee sinua.

    6. Keskity kokonaisuuteen. Kun töissä tai opinnoissa alkaa uusi projekti, lisää projektin kululle selkeät ja tavoitettavissa olevat askelmerkit. Kun projektissa on riittävästi välietappeja, saat onnistumisen tunteita koko projektin ajan, et pelkästään maaliviivan häämöttäessä. Samalla buustaat itsetuntoasi, kun huomaat onnistuvasi tavoitteissasi.

Miten Adecco voi auttaa urakehitystäsi?

Oletpa työelämään juuri astunut tuore osaaja tai vahvan kokemuksen kerryttänyt asiantuntija, olet ansainnut paikkasi pätevyytesi, ammattitaitosi ja asenteesi ansiosta – ja olemalla oma itsesi. Vaikka olisitkin urallasi lähtenyt kulkemaan vähän eri polkuja, ottanut välillä askeleita taaksepäin tai sivuun, olet päässyt tämänhetkiseen pisteeseen omilla ansioillasi. Jos alat epäillä itseäsi, pidä itsellesi palopuhe ja muistuta itseäsi siitä, että sinä itse olet onnistumistesi takana.

Kaipaatko urasparrausta tai vinkkejä työnhakuun? Olemme koonneet runsaasti vinkkejä ja työelämän ajankohtaisia asioita blogiimme. Voit myös käydä tutustumassa Adeccon avoimiin työpaikkoihin ja ottaa yhteyttä lähimpään Adeccon toimipisteeseen - me autamme sinut urallasi toivomaasi suuntaan.

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä