Huijausyrityksiä Adeccon nimissä! Olemme saaneet tietoomme, että Adecco Finlandin rekrytoijina esiintyvät henkilöt ovat lähestyneet ihmisiä viesteillä Whatsapissa, Facebookissa, Messengerissä ja sähköpostilla. Näillä henkilöillä ei ole mitään yhteyttä Adeccoon. Jos epäilet saamasi viestin oikeellisuutta, voit tarkistaa Adecco Finlandin yhteystiedot kotisivuiltamme. Kaikki avoimet työpaikkamme löytyvät täältä sekä täältä!

Announcement bar for clients

6 vinkkiä stressin ja ahdistuksen hallintaan pandemian aikana

Jos olet tuntenut viime viikkoina lisääntynyttä stressin ja ahdistuksen tunnetta koronavirusuutisoinnin ja poikkeustilan keskellä, et ole yksin.

Tuoreen tutkimuksen mukaan monet ihmiset ovat kokeneet kohtalaisia tai vakavia psykologisia vaikutuksia alkuperäisen COVID-19-puhkeamisen aikana Kiinassa. Vaikka tämä on hyvin tavallista, voimme kuitenkin ryhtyä muutamiin käytännön toimiin hillitäksemme vallitsevan poikkeustilanteen henkisiä vaikutuksia. Tämä on tärkeää, monistakin syistä.

Stressitasomme hallinnalla on merkittävä ja positiivinen vaikutus immuunijärjestelmäämme. WHO, eli Maailman terveysjärjestö on painottanut, että immuunijärjestelmäämme buustaamalla ja riittävien ehkäisevien toimenpiteiden ylläpitämisellä on ratkaiseva merkitys koronaviruksen torjunnassa. Ilmeistä on, että tämä poikkeustilanne jatkuu vielä viikkoja; joissain määrin jopa kuukausia, joten on tärkeää, että suunnittelemme strategian stressin käsittelemiseksi nyt. Kokosimme kuusi tieteeseen perustuvaa vinkkiä, joiden avulla voit ylläpitää henkistä hyvinvointiasi COVID-19-pandemian aikana.

Hyväksy tunteesi

Ensimmäinen askel kohonneen stressin ja ahdistuksen käsittelemiseksi on ymmärtää ja hyväksyä nämä tunteet. Stressi voi ilmetä monella tavalla, kuten suruna, sekavuutena, ärtyneisyytenä, toimeen tarttumattomuutena, fyysisenä jännittyneisyytenä ja kehon kiputiloina, energian puutteena ja jopa nukkumisongelmina. Meillä kaikilla on erilainen tapa reagoida stressiin, joten jotta voimme ymmärtää ja tunnistaa stressin oireet, on tärkeää tuntea itsemme sekä kuulostella omaa fyysistä ja henkisestä olotilaamme päivittäin. Tämän vaiheen ohittaminen ja omien tunteiden vähättely tai kieltäminen haittaa kykyämme hallita stressiä.

Lisää ymmärrystä

On houkuttelevaa yrittää vaimentaa kielteisiä tunteita hetkellä, kun me kaikki yritämme selviytyä, tottua uuteen muuttuneeseen arkeen ja haluamme pysyä vahvoina tukipilareina läheisillemme. Todellisuus kuitenkin on, että stressivasteet ovat kehomme tapa suojata meitä, ja varhaisvaroitukset, kuten vihaisuus, alakuloisuus tai väsymys voivat olla tärkeitä indikaattoreita stressistä. Näihin ensimmäisiin stressivasteisiin pitää puuttua, ennen kuin stressistä tulee ylivoimaista. Ihmiskeho on sopeutunut vuosisatojen ajan pystyäkseen reagoimaan ja suojaamaan itseään ulkoisilta uhilta, joten on täysin normaalia kokea huolta, ahdistusta ja stressiä tällä hetkellä. Ota siis tavaksi päivittäin pysähtyä käsittelemään valitsevaa tilannetta, äläkä vähättele kokemiasi stressin tunteita.

Pienet muutokset, suuret vaikutukset

Hyvä uutinen stressin tai ahdistuksen varhaisten oireiden käsittelyssä on, että usein jo pienet muutokset voivat aikaansaada suuren vaikutuksen. Päivittäisistä arjen hyviksi kokemista rutiineista on tärkeää pitää kiinni, mutta joitain omaa oloaan helpottavia mahdollisesti uusia toimintatapoja on hyvä ottaa mukaan arkeen. Nämä päivittäiset rituaalit ja rutiinit ovat erilaisia kaikille ja riippuvat omasta stressivasteestasi. Esimerkiksi, jos koet fyysistä stressiä, kuten väsymystä tai jännitystä kehossasi, voit päättää mennä nukkumaan 30 minuuttia tavallista aikaisemmin, meditoida, saunoa, järjestää aikaa rentouttavalle kylvylle, lukemiselle tai rauhalliselle kävelylle raikkaassa ilmassa päivittäin. Terveen etäisyyden ottaminen jatkuvaan uutisvirtaan voi tehdä myös hyvää, rajaa uutisten seuraaminen esimerkiksi vain muutamaan kertaan päivässä.

Vältä yleisiä ajattelun ansoja

Tärkeä tekijä näiden strategioiden rakentamisessa on tunnistaa, mitä voit hallita, ja luopua tarpeesta hallita asioita, joihin et voi vaikuttaa. On käytännönläheisiä ja konkreettisia asioita, joita me kaikki voimme tehdä nykyisessä tilanteessa suojellaksemme itseämme ja läheisiämme. Tämä sisältää hyvän henkilökohtaisen hygienian ja sosiaalisen etäisyyden harjoittamisen. Tässä poikkeustilanteessa on kuitenkin myös paljon asioita, joihin meillä ei ole mahdollista vaikuttaa. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta näiden asioiden märehtiminen ei auta. Tunnista nämä asiat, anna itsesi pohtia tai murehtia niitä hetken ja päästä niistä sitten irti – siirrä ajatuksesi tietoisesti muualle. Yritä myös olla tietoinen monista vääristä tai harhaanjohtavista tiedoista, jotka nyt leviävät esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Nämä voivat estää meitä keskittämästä energiaamme siihen, mikä on hallinnassamme. Vältä ”pahin mahdollinen tilanne” -ajattelua ja tilanteiden dramatisointia suhteettomasti; älä myöskään ennusta tulevaisuutta pohjaten suurimpiin pelkotiloihisi faktojen sijaan.

Yksi pieni askel

Liikuntatason lisääminen on yksi helpoimmista ja tehokkaimmista tavoista parantaa mielenterveyttämme ja vahvistaa immuunijärjestelmäämme. Jos sinun ei ole mahdollista lähteä ulos kävelylle, on paljon liikunnallisia rutiineja, joita voi tehdä omassa kodissaan. Monet liikuntakeskukset tarjoavat nyt virtuaalitunteja tai ilmaisia treeniohjelmia. Pyydä perheenjäsen mukaan liikuntahetkeen tai järjestä yhteinen jumppa- tai vaikka joogahetki ystäväsi kanssa virtuaalisesti tietokoneyhteydellä.

Inhimillinen yhteys

Vaikka me kaikki otamme nyt sosiaalista etäisyyttä, on tärkeää ymmärtää inhimillisen yhteyden tarve tällä hetkellä. Sosiaalisen etäisyyden sijaan voisimmekin käyttää sanontaa fyysinen etäisyys! On tärkeää olla laiminlyömättä sosiaalisia suhteita ystävien ja perheen kanssa - nämä suhteet ovat toinen tärkeä rakennusosa stressin torjunnassa. Hetki ystävän kanssa puhelun tai videopuhelun avulla auttaa varmasti myös toista osapuolta, joka mahdollisesti tarvitsee myös ystävällistä ja inhimillistä yhteyttä.

Nyt enemmän kuin koskaan, meidän on asetettava henkilökohtainen terveytemme etusijalle - ja siihen sisältyy tärkeänä osa-alueena myös henkinen hyvinvointimme. Hyödynnä näitä kuutta vinkkiä tunnistaaksesi tunteesi ja ylläpitääksesi yleistä mielenterveyttäsi navigoidessamme tätä poikkeustilannetta yhdessä.

Nämä vinkit on suunniteltu luonteeltaan opetuksellisiksi, eivätkä ne missään tapauksessa korvaa ammatillista kliinistä tukea. Jos huomaat, että oireitasi on vaikea hallita, käännythän ammatillisen avun puoleen.

https://www.mielenterveystalo.fi/

https://sekasin247.fi/

https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua/kasvokkain/kriisikeskusverkosto

Tämän artikkelin on alun perin kirjoittanut Mary-Clare Race, (https://www.adeccogroup.com/futuhreinsight/6-tips-for-coping-with-stress-and-anxiety-during-a-pandemic/.) Artikkeli vapaasti suomennettu.

Kirjoittaja
Adecco

Muita sinua kiinnostavia blogitekstejä