Kuinka tehdä hyvä CV?
Hyvä CV on sujuvasti kirjoitettu, sopivan kattava ja ajatuksella laadittu – CV onkin tiivistelmä koulutuksestasi, taidoistasi sekä työkokemuksestasi, ja sen tarkoitus on antaa mahdollisimman hyvä kuvaus osaamisestasi ytimekkäässä muodossa.
Kun uutta roolia pohtiessasi löydät mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen, CV:ssäsi pääset osoittamaan, että sinulla on tehtävän vaatimustasoa vastaavaa osaamista. Keskity CV:n kirjoittamisessa olennaiseen ja korosta ominaisuuksiasi, jotka käyvät yksiin sinua kiinnostavan tehtävän kanssa. Hyvä CV on erinomainen tapa erottautua muiden hakijoiden joukosta!
Vinkkejä hyvän CV:n tekemiseen
Ole ytimekäs
Hyvä CV on ytimekäs, relevantti ja räätälöity. Muista aina räätälöidä CV:si sen mukaan, millaista tehtävää olet hakemassa. Lue siis työpaikkailmoitus huolellisesti ja pohdi, millaisia ominaisuuksia hakijalta toivotaan tai vaaditaan ilmoituksen perusteella. Rakenna CV:stäsi vastaus ilmoitukseen ja kerro lyhyesti tärkeimmistä työtehtävistäsi ja vastuistasi – pelkkä titteli kertoo harvoin, mitä todellisuudessa olet työssäsi päässyt tekemään.
Yhteystiedot
Jotta Adeccon konsultti tavoittaa sinut, lisää ansioluetteloosi puhelinnumerosi sekä sähköpostiosoitteesi. Tarkista, että kaikki tärkeät tietosi ovat varmasti oikein.
Tiivis profiilikuvaus
Heti CV:n alkuosioon sijoitettavan profiilitekstin tarkoituksena on herättää lukijan mielenkiinto – kuvaile muutamalla lauseella itseäsi, ydinosaamistasi sekä tulevaisuuden tavoitteesi. Profiilitekstin kautta CV:si lukija saa paremman kuvan siitä, miksi tehtävä kiinnostaa sinua.
Työkokemus ja koulutus kronologisessa järjestyksessä
Listaa työtehtäväsi uusimmasta vanhimpaan – aloita tämänhetkisestä tai viimeisimmästä työtehtävästäsi. Mainitse kunkin työsuhteen kohdalla työnantajasi, työnimikkeesi sekä työsuhteen kesto ainakin kuukausien tarkkuudella. Kuvaa kunkin työpaikan pääasialliset työtehtäväsi ja vastuualueesi. Jos sinulla on työkokemusta jo vuosikymmenten verran, harkitse, onko esimerkiksi kaikkein varhaisimpia työsuhteita syytä kirjata ansioluetteloon.
Kerro lisäksi, missä ja milloin olet opiskellut ja oletko saanut opintosi valmiiksi. Voit myös lisätä CV:n alkuun koulutustaustasi, etenkin jos sinulla ei ole vielä työvuosia alla.
Konkreettiset saavutukset ja tulokset
Mikäli hakemaasi rooliin liittyvät olennaisesti tulokset ja luvut, kerro jo CV:ssä konkreettisesti, millaisia saavutuksia sinulla on. Jos esimerkiksi haet myynnilliseen rooliin, kerro, millaisiin lukemiin olet yltänyt aiemmissa rooleissasi ja millaisia tuloksia olet saanut aikaan.
Mitä jos työhistoriassa on aukkoja?
Jos sinulla on työhistoriassasi pidempiä ajanjaksoja, jolloin et ole ollut työsuhteessa, voit avata halutessasi tilannettasi. Oletko ollut esimerkiksi interreilaamassa useamman kuukauden, keskittynyt pääsykokeisiin tai käyttänyt aikaa uuden urapolun löytämiseen?
Ole rehellinen!
Kerro CV:ssäsi tosiasiallisista taidoistasi ja kyvykkyyksistäsi. Voit myös eritellä, millaisia taitoja haluat kehittää tulevaisuudessa. Sen sijaan älä liioittele osaamisella, tuloksilla, työkokemuksella tai koulutuksella, joita sinulla ei vielä ole. Ota huomioon, että monesti työnhakuun liittyy erilaisia testejä tai arviointitehtäviä, joissa arvioidaan kandidaatin kyvykkyyttä ja vaikkapa kielitaitoa.
Muu kokemus
Työ- ja koulutustaustan lisäksi kerro muusta osaamisestasi ja kokemuksestasi, joista voi olla hyötyä uudessa tehtävässä. Onko työpaikkailmoituksessa nostettu esiin IT-taidot, esimerkiksi tietyt järjestelmät tai graafiset ohjelmat? Tukeeko urapolkuasi taustasi vapaaehtoistyössä tai vastuutehtävissä? Entäpä onko sinulla valttikorttina tehtävässä menestymiseen siivittävää kielitaitoa?
Kuvalla vai ilman?
Voit laatia CV:si kuvalla tai ilman – kuva ei ole pakollinen, mutta se tuo persoonallisuutta ansioluetteloosi. Muista kuitenkin valita työnhakuun sopiva, asiallinen kuva.
CV:n oikolukeminen
Kun olet saanut CV:si valmiiksi, tarkista mahdolliset kielioppi- tai kirjoitusvirheet ennen lähettämistä. Jos suinkin mahdollista, pyydä vaikkapa kaveriasi tai kollegaasi tarkistamaan CV:si yleisilmeen ja sisällön. Mitä huolellisemmin CV:si rakennat, sitä paremman vaikutelman annat itsestäsi ja erotut positiivisesti muiden hakijoiden joukosta.
Suosittelijat
Rekrytointiprosessiin kuuluu suosittelijoiden tarkastaminen, joten voit nimetä suosittelijasi yhteystietoineen CV:ssäsi. Mikäli et halua listata suosittelijoitasi CV:ssä, voit mainita, että nimeät suosittelijat pyydettäessä.